Новини от област Стара Загора и България

Контрол

Полиция и горски проверяват за спекула с дървесина в Старозагорско

5576 02/09/2022 13:41 Общество България
Полиция и горски проверяват за спекула с дървесина в Старозагорско
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

За населението на територията на ЮИДП ще бъдат осигурени до края на годината 30 000 кубика дървесина над предвиденото

Областна дирекция на МВР в Стара Загора, Регионалната дирекция на горите и ЮИДП започват проверка на складове и бази за съхранение на дървесина за огрев. Целта е да се ограничи спекулата на пазара във връзка с дървесината за огрев, каза на пресконференция в Казанлък директорът на ЮИДП инж. Димчо Радев. Пресконференцията беше организирана по покана на кмета на Казанлък Галина Стоянова.

Два пъти по-висока е цената на дървесината на пазара от тази, на която предприятието я продава. „Доставката на ЮИДП е между 85-100 лева на куб.метър дървесина днес.
В същото време тя се продава на пазара на цена от 170-180 лв/ куб.метър“, уточни Радев. Той обясни на практика как се планира и доставя дървесина на огрев за хората от общините на територията на ЮИДП, в което влизат 32 горски стопанства в 5 административни области.

Всяка година до месец октомври ДГС правят годишния си план за добив на дървесина. След това провеждат срещи с общините и определят лимита на дървесина, който ще се предостави на населението.
На територията на ЮИДП преди 7 месеца направихме така, че определихме лимитите във всички общини. За всяко населено място има подписан протокол с кмета на общината какво количество държавата в лицето на държавното предприятие ще предостави през настоящата година, каза Радев.

В момента имаме огромни проблеми, защото много хора пожелаха да решават енергийния проблем в Европа и в България с дърва за огрев.
За 32-те стопанства на територията на предприятието лимита е в рамките на 267 хил. куб.м. пространствена дървесина. В момента осигуряваме допълнително около 30 000 кубика дървесина само за населението, посочи директорът на ЮИДП.
Той допълни, че за да се задоволят нуждите на хората е провел разговори с директорите на големите предприятия като „Кастамону“ и „Кроношпан“ да не изкупуват широколистна дървесина до месец октомври.

Обикновено в Община Казанлък се предоставя от Горското стопанство между 5-7 000 куб. м. пространствена дървесина, тази година сме подготвили 14 000 куб.м. дървесина, съобщават от ръководството на ЮИДП.
От ДГС Стара Загора са определили по план около 14 000 куб.м. дървесина, като до момента са предоставили около 10 000 кубика. Още 3-4 000 кубика се предвиждат допълнително, над лимита.


Към днешна дата на територията на ЮИДП са доставени 175 хил. куб.м дървесина. За сравнение, през 2021 г. за същия период са били доставени с около 50 000 кубика по-малко дърва за огрев.
До края на октомври около 80% от предвидените количества ще бъдат изпълнени, заяви директорът на ЮИДП.

Коментари към новината

Още новини от Общество