Новини от област Стара Загора и България

ВяЕЦ „Свети Никола“ отбеляза 35% ръст на произведената електроенергия

ВяЕЦ  Свети Никола  отбеляза  35% ръст на произведената електроенергия
Divident.€U Divident.€U

С производството си през миналия месец най-големият вятърен парк в България задоволи месечното потребление на 68 000 български домакинства

Ръст от 35% на генерираната за август електроенергия отбелязва вятърен парк „Свети Никола“. През миналия месец най-големият вятърен парк в България произведе 20 826 МВтч. зелена електроенергия, спрямо 15 438 МВтч. през юли 2022 г., показва анализ на производствените данни на вятърния парк.

Произведената от ВяЕЦ „Свети Никола“ електроенергия през август се равнява на средното потребление за месеца на 68 000 български домакинства. Затова може да се каже, че турбините на вятърния парк са осигурили потреблението за този месец на всички домакинства в Област Добрич. Така благодарение на ВяЕЦ „Свети Никола“ добричлии са използвали само възобновяема енергия и са били въглеродно неутрални по отношение на електропотреблението си през август. Това е поредната крачка към по-зеленото енергийно бъдеще на България.

Общо за осемте месеца от началото на 2022 г. ВяЕЦ „Свети Никола“ е произвел за България 246 619 МВтч. зелена електроенергия.

ВяЕЦ „Свети Никола“ има 52 вятърни турбини с обща инсталирана мощност 156 МВт. и представлява над 20% от общо инсталираните ветрови мощности в България. ВяЕЦ „Свети Никола“ подпомага изпълнението на ангажиментите на страната ни пред ЕС за дял на ВЕИ в общия енергиен микс и е в подкрепа на политиката на България към борба с климатичните промени.

AES е най-големият инвеститор в енергийния сектор в България. Компанията е собственик и оператор на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ AES Гълъбово и е мажоритарен собственик и оператор на най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

Коментари към новината

Още новини от Икономика