Новини от област Стара Загора и България

ГЕРБ: Променяме Плана за възстановяване и устойчивост ако дойдем на власт

ГЕРБ: Променяме Плана за възстановяване и устойчивост ако дойдем на власт
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ако ГЕРБ състави правителство след изборите на 2 октомври, планира промяна в Плана за възстановяване и устойчивост по отношение на проекта за завод за батерии и във връзка с разсрочване на ангажимента на България за намаляване на емисиите въглероден двуокис. Това каза на пресконференция в Стара Загора водачът на листата на ГЕРБ–СДС Красимир Вълчев.

Той допълни, че в управленската програма на партията се предвиждат конкретни текстове, свързани с комплекса „Марица Изток“. Важно е да имаме план за енергиен преход и той да стъпва на постановката за максимално удължаване живота на комплекса. Предвиждаме и инвестиции в нови технологии, допълни Вълчев.
На европейско ниво партията планира работа в посока промяна в системата за търговия с емисии и концепцията на зелената сделка. Според нас обаче концепцията за зелената сделка ще бъде променена и без нас. Това ще се случи най-късно до пролетта. Тежка зима очаква цяла Европа, допълни Вълчев. Много страни отново отвориха въглищните си централи.

Според водача на листата, проектът за изграждане на завод за батерии на територията на комплекса, заложен в ПВУ, е корупционен и нерентабилен. Много по-рентабилно е да се инвестира в ПАВЕЦ като средство за съхранение на енергията. Това се знае в ЕК, допълни Вълчев.

Според бившия зам.-министър на енергетиката Жечо Станков, който също взе участие в пресконференцията в Стара Загора, правителството на ГЕРБ е успяло да убеди ЕК да не се посочват дати за закриване на мощности в комплекса „Марица Изток“. Не са поемали ангажимент за намаляване на капацитет или затваряне на мощности. Има разработени 4 модела за енергиен преход, като единият е изготвен от българските академични среди. Правителството на Петков не стъпи на нито един от тези модели, допълни Вълчев.
„Имаме неофициална информация от европейско ниво, че проектът за ПВУ е одобрен единствено срещу обещание за закриване на комплекса „Марица Изток“, каза водачът на старозагорската листа на ГЕРБ.

Според него публикуваният проект на териториален план за справедлив преход е едно признание, че комплексът ще бъде заличен. Имаме милиарди приходи месечно благодарение на най-големите ни енергийни предприятия, които работят с въглища.
44% от енергийната система зависи от маришкия басейн, напомниха от ГЕРБ. От партията посочиха, че по тяхна информация над 15 чуждестранни предприятия се канят да напуснат България заради високата цена на газа.

Според водача на листата на ГЕРБ все още има възможност отделните политически сили в България да се обединят и да излязат с единно становище относно бъдещето на комплекса „Марица Изток“.

Коментари към новината

Още новини от Политика