Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора

Живко Тодоров: Ще използваме всички форми на протест срещу публикувания Териториален план

Живко Тодоров: Ще използваме всички форми на протест срещу  публикувания Териториален план
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Кметовете на Стара Загора, Раднево и Гълъбово са изпратили становище до Министерство на енергетиката, както и до вицепремиера Атанас Пеканов, в което изразяват категоричното си несъгласие с публикувания за обществено обсъждане на страниците на енергийното министерство Териториален план за справедлив преход на регион Стара Загора. Недоволството е заради посочените конкретни срокове в плана - 2026 г.и 2038 г., както и заради липсата на каквато и да било конкретика в него.

В плана е записано, че „ През първата референтна година най-малко 12 хил. работни места в Старозагорски регион ще бъдат прехвърлени към други икономически сектори поради намаляване на търсенето на въглища от ТЕЦ-овете“.
„ Не са отбелязани срокове, източници на финансиране, нито мерки за преодоляване на безработицата и обезлюдяването на региона. Това е хвърчащ документ без абсолютно никаква стойност“, каза на пресконференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров.
Той се включи в организирания от ГЕРБ брифинг по проблемите в комплекса „Марица Изток“.

Тодоров съобщи, че дори като представител в консултативния съвет на зелената сделка, до него не е достигнала информация за публикувания Териториален план за справедлив преход. Проведено е само едно заседание на съвета. Никой не е потърсил мнението на общините, на бизнеса и синдикатите.

Справедливият преход трябва да се направи интелигентно с участието на хората. Каузата ни е надпартийна, подчерта кметът.
Ние, в Стара Загора ще се противопоставим категорично на въпросната Реформа 10 със срокове 2026 г, както и на териториалния план, който според нас трябва да бъде изцяло преработен и в него да бъдат сложени други междинни срокове, бюджет и конкретни мерки, допълни той.

Ако няма реакция след изпратеното становище от кметовете, в региона ще бъде организирана подписка. Ако и тя не даде резултат, ще се премине към гражданско неподчинение. Ако не направя всичко това, ще означава че съм предал интереса на гражданите на Стара Загора, които са гласували за мен, допълни Тодоров.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика