Новини от област Стара Загора и България

Откриха огромен античен питос при разкопки край Оструша

5258 31/08/2022 14:00 Култура Изложби
Откриха огромен античен питос при разкопки край Оструша
Divident.€U Divident.€U

В навечерието на Празниците на Долината на тракийските царе бяха направени значителни археологически разкрития в района на тракийската могила Оструша.

На 30 август 2022 г. бе финализирано спасителното археологическо проучване на обект от римската епоха, регистриран югозападно от могила Оструша като част от реализацията на проект на Община Казанлък BG16RFOP001-6.002-0002-C01-U11 „Светът на траките” по ОП „Региони в растеж” 2014-2020 г.

Проучването бе осъществено от екип на Исторически музей „Искра”. Разкрити са петнадесет археологически структури, като две от тях са постройки със стопански характер. Основите на зидовете им са от каменна зидария на калова спойка, а във височина са били доизграждани с кирпич или колово-плетена конструкция.

Керамичният материал и малкото единични находки позволяват предварително отнасяне на тези структури най-общо към III – IV в. За складовите и хранилищни функции на едната постройка свидетелства намереният на място голям керамичен хранилищен съд /питос/. Тези съдове са често срещани в миналото и са използвани за съхранение на жито. Заравяни са в земята, като над повърхността е оставало единствено устието им, покривано с капак.

Питосът от Оструша впечатлява с размерите си (1,70 x 1,10 м) и е много добре запазен, което гарантира възможността за експониране в кратко бъдеще.

В изпълнение на предписанията на Комисията от Министерство на културата, приемаща завършената работа на обекта, питосът е пренесен в експозиционното пространство на завършващата се защитна постройка на археологическия комплекс в могила Оструша. Научната обработка и публикуването на обекта предстои. 

Екипът на Исторически музей „Искра” благодари за оказаната помощ на администрацията на Община Казанлък, ръководството на охранителна фирма „Саламандър” ООД и изрично за решаващата подкрепа във финалния етап на ръководството и изпратената бригада на „Арсенал” АД.

Коментари към новината

Още новини от Култура