Новини от област Стара Загора и България

Кирил и Асен: Нищо в мините няма да бъде затваряно след 2026 година (ВИДЕО)

Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Текстовете на Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора трябва да бъдат преработени

Двамата основатели на политическата формация „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев днес посетиха Раднево, като разговаряха с граждани по парковата алея точно срещу  централата на „Мини Марица-изток“ ЕАД.

Двамата подчертаха, че според заложените от тях параметри в Плана за възстановяване и развитие никаква част от мините, както и работни места, не трябва да бъдат закривани, тъй като планът ясно посочва, че това може да се случи най-рано след 2038 година.

На въпрос на Divident.EU трябва да ли да бъде преработен текста в Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора, в който се посочва, че до 2026 година за 12 000 души в региона трябва да бъде осигурена работа в други икономически сфери, Асен Василев подчерта, че този текст със сигурност трябва да бъде преработен.

„По-важният момент в този текст е, че в комплекса няма толкова работещи - тези 12 000 души, за които става дума, са всички хора, които по някакъв начин в района биха били засегнати с някаква промяна на работата, включително работещите в отсрещното кафене в момента, а не само миньорите.

Ние сме заложили в Плана за възстановяване и развитие до 2038 година нищо в комплекса да не се затваря. Така че до 2026 година няма да се затварят мините, остават да си работят и всичките тецове.“, подчерта Асен Василев.

Според бившият финансов министър „някой е писал без да мисли“, когато е посочил 2026 година в Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора и този текст със сигурност трябва да се преработи, затова сега тече общественото обсъждане на документа.

„Аз съм много горд да съм отново тук, защото това, което обещахме при първото ни идване, го направихме – защитихме работните места в комплекса“, посочи Кирил Петков. „Планът за възстановяване и развитие предвиждаше затваряне на част от капацитета тук и построяване на паро-газова централа. Представете си как бихме изглеждали сега, ако имахме още една газова зависимост и затворени мини? Не само че защитаваме работните места тук и мислим, че не трябва да се затваря нищо преди 2038 година, но е важно да поддържаме българските миньори, и българските ресурси, за да не допускаме външна енергийна зависимост“.

Кирил Петков припомни, че през периода на тяхното управление мините са започнали да изнасят въглища за други страни, което като вторичен ефект е дало работа и е повишило приходите на БДЖ.

Петков засегна и темата с доставките на газ. Според него е от изключителна важност служебното правителство да се включи в търговете за слотове за следващата година, които започват през септември. Това ще даде сигурност и при посрещането на трудната зима, която ни очаква, смята той. Петков припочни, че правителството му миналата година е осигурило компенсации за скока в цената на електроенергията за всички битови потребители. Според такива компенсации още преди зимата трябва да се приемат и за българския бизнес.

На визитата в Раднево бяха и бившият председател на Народното събрание Никола Минчев, екс образователният министър Николай Денков и вицепремиера в кабинета "Петков" Калина Константинова.

Коментари към новината

Още новини от Политика