Новини от област Стара Загора и България

Откриха 17-те празници в Долината на тракийските царе в Казанлък

2322 27/08/2022 09:02 Култура Сцени
Откриха 17-те празници в Долината на тракийските царе в Казанлък
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

14-ият носител на отличието "Проф. Александър Фол" е проф. Ваня Лозанова - Станчева


По традиция, връчването на престижното отличие за принос в проучването и изследването на тракийската култура в Казанлък  на името на прочутия български учен-траколог проф. Александър Фол дава официално начало на Празниците в Долината на тракийските царе. На церемонията по награждаване до Тракийската гробница красивата статуетка с фигурата на Орфей получи дългогодишният приятел на Исторически музей „Искра“ проф.Ваня Лозанова-Станчева.

Преди това кметът на Казанлък приветства присъстващите: „Добре дошли в нашия дом!“, каза тя. „Домът, който ни е родил, отгледал и който ще ни пренесе отвъд, където ще срещнем нашите предци. Там, където ние ще кажем какво направихме, за да пренесем историята, културата на древността и да я завещаем на нашите деца.“, посочи Галина Стоянова. Кметът на Казанлък благодари на всички, които са допринесли Долината да живее и да разказва за своя живот, тракийското наследство и култура да бъдат опазени. Галина Стоянова обяви 17-те Празници в Долината на тракийските царе за открити.

Наградата „Професор Александър Фол“ връчи Областният управител на Стара Загора Иван Чолаков и пожела успех на лауреата. Отличената проф.Ваня Лозанова-Станчева благодари за отличието на името на нейния любим учител: „Учител, който вдъхновяваше, който продължава да излъчва своята интелектуална енергия, която витае някъде тук, над Бузовград!“ Тя благодари и на публиката, която поддържа традициите на тракийското културно наследство и осветява Долината с любовта си към него.

Изборът на проф.Лозанова-Станчева бе направен от специална комисия под председателството на директора на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов. Тя е професор по стара история и тракология, ръководител на Център по тракология при Институт за балканистика към БАН. През 1992 година защитава дисертация на тема: „Тракийските Котитии“, а четири години по-късно разработва хабилитационен труд на тема „Аристофановата комедия „Птиците“: Орфика и Политика“. Проф.Лозанова-Станчева е преподавател в Софийски университет „Свети Климент Охридски”, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, Югозападен университет „Неофит Рилски” – Благоевград, Варненски свободен университет.

Тазгодишният лауреат за наградата „Професор Александър Фол“ е също така съставител и редактор на редица сборници и периодични издания, член на редакционни колегии на издания в страната и чужбина. Изключително активна проф.Ваня Лозанова-Станчева е и като журналист, участник и автор на документални филми и радио предавания, научен консултант и редактор към издателство „Наука и изкуство”. Тя е един от големите приятели на ИМ „Искра“ с ползотворни контакти между Центъра по тракология и ИМ „Искра“ за съхраняване и популяризиране на древнотракийското културно наследство чрез организиране на изложби, участия в научни форуми и научен обмен у нас и по света.

Ежегодната награда на името на видния български учен-траколог проф. Александър Фол бе учредена в Казанлък през 2006 година по предложение на Исторически музей „Искра“. Високото отличие се дава за принос в проучването и изследването на тракийската култура в Казанлък и България. Първата награда бе присъдена на покойния вече д-р Георги Китов, разкрил най-значимите могили в региона. Година по-късно носител на статуетката с лика на легендарния Орфей стана старши научен сътрудник Мария Чичикова. С отличието са били удостоявани и проф.Людмил Гетов, проф.д-р Николай Овчаров, проф.Иван Маразов, археологът Диана Димитрова, доц.д-р Георги Нехризов, проф.Камен Димитров, доц. Христо Попов, доц. д-р Георги Мавров, професор Валерия Фол, д-р Петър Делев, а посмъртно бе връчена наградата на Гергана Табакова – Цанова. Професор Ваня Лозанова-Станчева е носител на 14-то престижно научно отличие.

Публиката бе поздравена от красивата Илона Георгиева с вокален педагог Милена Иванова. Напоследък малката Илона постигна големи успехи във вокални конкурси на национоално ниво, с което допринася за славата на Казанлък.
На сцената са вече музикантите от „OLD AND GOLD JAZZ QUINTET“: Тихомир Кръстев – саксофон, Иван Гърбачев – пиано, Радослав Паунов – бас китара, Емил Тасев – барабани и джаз певицата Надя Тончева. С любими мелодии назад във времето - старите, „златни“ години на джаза, с популярни стандарти и евъргрийни джаз квинтетът дава начало на Джаз фестивала в Празници в Долината на тракийските царе 2022.

До 4 септември 2022 г. в Казанлък започват дни, наситени със събития, посветени на мистичния древнотракийски свят: научна конференция, изложби, ателиета, арт работилница, спортни състезания, прожекции на документални поредици, концерти. Предстоят три магични вечери на Държавна опера – Стара Загора с живописна сцена на брега на язовир „Копринка“, много и красива музика. Всичко това – с почит и нестихващ интерес към цивилизацията на предците по тези земи, завещали повече от 1 000 могилни некропола, тайнствени мелодии и мистериозни ритуали от уникалната си култура.

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Култура