Новини от област Стара Загора и България

Енергийният министър и шефове на Лукойл обсъдиха мерки срещу поскъпването на горивата

2450 26/08/2022 16:00 Икономика Бизнес
Енергийният министър и шефове на Лукойл обсъдиха мерки срещу поскъпването на горивата
Divident.€U Divident.€U

Държавата ще търси начин да облекчи цените на дизела, бензина и газа и за бизнеса

Държавата подготвя мерки за намаляване на цените на горивата. Това стана ясно на съвместен брифинг на министъра на енергетиката Росен Христов и министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Днес са стартирали преговори с представители на компаниите „Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“, които в следващите дни продължават в рамките на експертна работна група, чиято цел е да се оптимизират възможно най-много производствените и логистичните процеси, за да се достигне максимално ниска цена за крайните потребители.

„Във всички разговори с бизнеса и синдикатите растящите цени на горивата бяха поставяни като основен проблем пред конкурентоспособността“, изтъкна по време на брифинга министърът на енергетиката Росен Христов.

„Намаляването на цените на горивата е тема, по която работим буквално от първия ден на правителството“, допълни министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Инфлацията в България за първото полугодие е била 17,2%, което ни нарежда на едно от първите места в ЕС по този показател. Няма как тази тенденция да се преодолее с държавни помощи, защото това само ускорява инфлационните процеси.

Затова и ние като правителство променяме подхода на действие – като търсим как крайната цена да бъде по-добра за потребителите, стана ясно още от думите на двамата министри. И докато за физическите лица има все пак подкрепа от държавата с отстъпката от 25 ст. на литър, за бизнеса няма никаква помощ.

Горивата са основен фактор за формирането на крайните цени на всички стоки, защото логистиката е основен компонент от тях. Всяко домакинство всеки ден плаща пряко и косвено високите им цени. Затова в най-кратки срокове ще бъдат търсени всички механизми за постигане на конкретни резултати в усилията за намаляване на цените на горивата.

Коментари към новината

Още новини от Икономика