Новини от област Стара Загора и България

Инж. Васил Василев, "Пресков": Очакваме компенсация за високата цена на газа

2542 23/08/2022 14:59 Икономика Бизнес
Инж. Васил Василев, Пресков: Очакваме компенсация за високата цена на газа
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Очакваме компенсация от правителството за високата цена на газа. Иначе ще трябва да прехвърлим огромната тежест на цената върху десетките фирми в България и чужбина, които са наши клиенти, каза за Divident.EU изпълнителният директор на старозагорската машиностроителна компания “Пресков” АД – инж. Васил Василев. Компанията е сред големите потребители на газ в Стара Загора.

Ако преди месеци старозагорската фирма е плащала за газ 15 – 20 000 лева месечно, то сега плаща близо 90 000 лева на месец. Предприятието изразходва около 40 000 куб. м. газ месечно, без който производството на горещо щамповани детайли или т.нар. изковки е немислимо. Всеки килограм от продукцията на „Пресков“ минава през термообработка, която е на природен газ.

„Пресков“ е сред най-старите и най-големите производители на горещо ковани детайли в България от въглеродна и легирана стомана.
Във фирмата се произвеждат широка гама детайли , които намират широко приложение в различни области като енергетика, машиностроене, авто и ж.п. транспорт, селско стопанство, хидравлика, мини и производството на подемно–транспортни и строителни машини.
„Пресков“ доставят елементи за изделията на водещи компании в България като „ Серта“ Кърджали, „Капрони“, „М+C Хидравлик“, „Мини Марица-изток“, „Трансвагон- Бургас“, „Коловаг – Септември“ и др. В чужбина компанията има 4-5 големи партньори в хидравликата, в областта на селското стопанство и ж.п. бизнеса.

Според директора на „Пресков“ ситуацията с газа е много сложна, а кризата ще продължи най-малко 5 месеца. Затова би трябвало правителството да приеме компенсации. „Очаквам както за електроенергията има горна граница от 250 лв/ MWh, така да има горна граница за газа 200 лв./ MWh , казва Василев.
Ако цената продължава да върви нагоре и няма компенсации, фирмата ще бъде принудена да преговаря с основните си партньори във връзка с повишаване на цената на изделията.

Коментари към новината

Още новини от Икономика