Новини от област Стара Загора и България

Първи национален фолклорен фестивал организира община Чирпан

6193 23/08/2022 11:47 Култура Сцени
Първи национален фолклорен фестивал организира община Чирпан
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Първи Национален фолклорен фестивал организира община Чирпан. Патрон на фестивала е известната българска, народна певица, родена в Чирпан Атанаска Тодорова. Тя има над 400 песни, изпълнявани в България и по целия свят.
„Идеята на ръководството на общината е този фестивал да стане традиционен за Чирпан“, съобщават от отдел Култура.

Записването за участие ще продължи до 5 септември включително. То може да стане на имейл адрес: [email protected], както и на телефон 0888 410721.

Председател на журито е създателят и ръководител на оркестър „Канарите“ Атанас Стоев. В журито участват и Надя Стоева, Ваня Монева, Трифон Йорданов, както и преподавателят в Музикалната академия проф. Светла Станилова.
Ще бъдат обявени първо, второ и трето място, като най-добре представилият се участник ще получи специална награда от оркестър „Канарите“.

Участниците във фестивала се състезават в 4 основни раздела: народно пеене и индивидуални изпълнители, инструменталисти-индивидуални изпълнители, камерни, вокални и инструментални групи и хорови състави, оркестри и ансамбли.
Има интерес към фестивала, до момента са се записали около 10 участници от Варна, Пловдив, Хасково и Стара Загора, съобщават от общината.
Представянето на музикантите ще бъде на Амфитеатър - Къща музей „Пейо К. Яворов“.

Коментари към новината

Още новини от Култура