Новини от област Стара Загора и България

Министър Росен Христов: Преговорите с "Газпром" са наложителни

Министър Росен Христов: Преговорите с  Газпром са наложителни
Divident.€U Divident.€U

В България има осигурени достатъчно количества газ за септември, от октомври нататък няма. Това казаха министърът на транспорта Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов след заседание на Кризисния щаб по енергетика, който се събра в Министерския съвет днес. На срещата участват и представители на бизнеса и синдикатите.

"Овладяна е ситуацията, мобилизирана е цялата държава", каза Алексиев, който оглавява Щаба. По думите му обаче е имало хаос при встъпване в длъжност на служебния кабинет и е констатирано, че "е изгубено много време, през което реално не е правено нещо".

След като е осигурена доставката на един танкер с втечнен газ за октомври, правителството работи по осигуряване на нужните количества на поносима за бизнеса и домакинствата цена, стана ясно на брифинга.

По думите му, той никога не е изключвал "Газпром" като възможен доставчик, но само при необходимост. Според него преговорите са вече наложителни, тъй като миналия петък страната ни е успяла да договори един-единствен танкер с втечнен газ.

Христов обвини предишното редовно правителство, че е направило "всичко възможно да затрудни бъдещата комуникация и преговори", въпреки че договорът беше едностранно нарушен от страна на Русия, след като "Газпром" прекъсна доставките към България в края на април. "Положението не е розово с преговорите, те ще са интензивни и тежки", прогнозира той.

По думите му енергийният микс ще бъде облекчен, ако потече азерски газ от интерконектора с Гърция на 1 октомври, също така и ако "Газпром" възобнови доставките на България, цените на природния газ у нас ще паднат “След като миналата седмица успяхме да договорим доставката само от един танкер, поради липса на слотове и след като днес бизнесът посочи пределната цена, почти е невъзможно да не водим преговори с "Газпром". За Ревитуса - това, което колегите обявиха, разширението вече е разпродадено. Опциите бяха няколко компании предлагаха слотове на двуцифрени цени в милиони. Цените са търговска тайна, последният път се нарушиха правата на колегите от Азербайджан от редовния кабинет и сега те са много скептични към нашата страна. Ако искаме да направим микс дори близък до 250 лв., без този газ е невъзможно. Очакваме да се обяви търг на Ревитуса, но това са за 2023 г. слотове. Не мога да разбера предишното правителство и предишното ръководство на "Булгаргаз" какво са правили от април насам. Не са организирали слотове от май месец. За мен това е абсолютна безотговорност, а и да не кажа, че е беззаконие!", каза министър Христов.

Министър Росен Христов потвърди, че не харесва програмата за компенсации за бизнеса, приета от НС, но ще се работи в тази рамка. Той уточни, че правителството ще подготви проектозакони и се предвиждат мерки в тази посока, когато започне работа новият парламент "да са подготвени нещата". Той добави, че започват преговори и с Азербайджан за допълнителни количества газ от там. Те били готови да увеличат доставките с до 50%, но искат нови цени за новите количества. "Няма гаранция обаче за договаряне на цени до 250 лв. на мегаватчаса", поясни той.

Започват преговори и с турски компании. Очакват се резултати до две седмици.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика