Новини от област Стара Загора и България

В Деня на миньора „Мини Марица-изток“ празнува 70-годишен юбилей (ВИДЕО)

Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

70 бели зелени и червени балона полетяха в днешния Ден на миньора – 18 август, над открития въглищен рудник „Трояново – 1“ – там, където преди 70 години започва историята на Мини „Марица-изток“.

Панорамната площадка на рудника днес стана част от празника на въгледобивното предприятие, което празнува 70-годишен юбилей.

Изпълнителният директор на дружеството инж. Илза Чинкова, управителят на рудник „Трояново 1“ инж. Милен Манов и членовете на борда на директорите на мините бяха поздравени от заместник-министъра на енергетиката Еленко Божков, който пристигна специално заради празничния повод.

Своите поздравления поднесоха и областният управител на Стара Загора Иван Чолаков, кметът на Раднево д-р Теньо Тенев, зам.-кметът на Гълъбово Димитър Василев, ръководителите на най-големите партньори на мините в комплекса – „ТЕЦ Марица Изток 2“, „ТЕЦ КонтурГлобал Марица изток 3“, ТЕЦ AES Гълъбово, „Брикел“ ЕАД, представители на големи енергийни компании от страна.

Тържествен водосвет за здравето на миньорите отслужиха свещеници от Старозагорската митрополия, а приветствие към гостите на празника отправи инж. Илза Чинкова:

„Честит празник, колеги. Днес е светлият християнски празник на Свети Йоан Рилски, който се съчетава с празника на Деня на миньора и със 70-годишнината от първата копка на рудник „Трояново-1“. За нас, колегите това е символичен знак на благодарност към труда на миньора, който работи в нелеки условия, но създава благодат и гарантира енергийната сигурност на страната.

Живеем в трудни времена, всички сме изправени пред предизвикателствата на икономическите кризи, зелената сделка, декарбонизацията и какви ли още не грижи. Но със сплотения екип на мините от близо 7000 човека, които носят несломимия български дух и закалката на миньорския устрем – ще преодолеем всички тези проблеми и ще постигнем дори по-добри резултати и от тези, които в момента постигаме.

Можем да се похвалим, че за първото полугодие на годината вече имаме 17 622 000 тона добити въглища. Ако запазим този темп, ще постигнем над 35 милиона тона добити въглища до края на годината. Мисля, че с такива резултати можем да се гордеем и да уверим всички, че ще бъдем гарант за енергийната сигурност и независимост не само на комплекса, но и на енергийната система.

Благодарност към миньорите отправи и зам.-министър Еленко Божков:
„Уверен съм, че ще се справите с трудния зимен отоплителен сезон, който предстои, както и всичко останало, което предстои в енергиен план, защото то не е никак розово. Приемете моята благодарност, че се справяте, въпреки трудностите“.

Беше прочетен поздравителен адрес от президента на република България Румен Радев и от председателя на Българската минно-геоложка камара проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов.

Служители и деца на служители на „Мини Марица-изток“ представиха пъстра фолклорна програма, прозвучаха стихове за труда на миньора, а изпълнението на песента „Моя страна, моя България“ се превърна в кулминация на празника, който завърши с обща снимка на фона на работещите багери в първия рудник на „Мини Марица-изток“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика