Новини от област Стара Загора и България

ВАС също отхвърли предварителното изпълнение за спиране на ТЕЦ "Брикел"

ВАС също отхвърли предварителното изпълнение за спиране на ТЕЦ Брикел
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд - Стара Загора да бъде спряно предварителното изпълнение на заповед на РИОСВ - Стара Загора ТЕЦ "Брикел" да спре работа.

Така наложената принудителна административна мярка за преустановяване на производствената дейност на топлоцентралата по Закона за опазване на околната среда окончателно отпада.

Решението на ВАС обаче не касае твърденията на инспекторите от РИОСВ за замърсяване на околната среда от "Брикел". В решението на ВАС се посочва, че по посочените 7 групи нарушения, описани в заповедта, следва да се произнесе първоинстанционният съд.

Тричленният състав на ВАС констатира, че определението (на Административен съд - Стара Загора) е в съответствие с формираната трайна съдебна практика по този вид спорове, според която незабавното спиране на дейността на ТЕЦ само по себе си води до причиняване на значителни и трудно поправими вреди, пише dir.bg.

Също така изцяло споделя изводите на първостепенния съд във връзка със специфичния характер на производството на дружеството и мястото му в критичната инфраструктура на страната. Дружеството е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност.

В съобщението си ВАС изтъква, че от значение в случая е и обстоятелството, че предварителното спиране на дейността на "Брикел" би довело до спад на нивото на язовир "Розов кладенец", който е обявен за защитена зона от министъра на околната среда и водите.

Както вчера съобщихме, ръководството на ТЕЦ "Брикел" от два дни е затворило централата и тя е спряла да работи. По думите на изпълнителния директор Янилин Павлов предприятието изтегля с около месец по-рано планираната профилактика на съоръженията, по време на която в теца ще бъдат монтирани допълнителна противопрахова и оросителна система.

По темата четете тук: Янилин Павлов: Поставяме допълнителна прахова и оросителна система в ТЕЦ "Брикел"

Коментари към новината

Още новини от Икономика