Новини от област Стара Загора и България

Той сезира МВР

Фалшиво интервю с известен лекар рекламира чудодейно лекарство

Фалшиво интервю с известен лекар рекламира чудодейно лекарство
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Онлайн търговците откраднали снимката и името на известен ортопед и му приписали измислено интервю

Известен лекар ортопед от Стара Загора стана жертва на интернет измамници, които са откраднали негова снимка и ползват името му, за да рекламират онлайн продуктът Depanten, за който се твърди, че „лекува болки в гърба, ставите, подагра и навяхвания завинаги“.

В публикуваното интервю с д-р Митко Георгиев от Стара Загора се казва: „Той въздейства на клетъчно ниво, възстановявайки кръвоснабдяването - лекува всяко заболяване, свързано със ставите или гръбначния стълб — артроза и артрит, радикулит, ревматизъм, ишиас и болки в кръста и други - гелът е невероятно ефективен“.

Всичко звучи чудесно. Проблемът е, че д-р Митко Георгиев никога не е давал подобно интервю и никога не е чувал за подобен продукт.

Известният ортопед-травматолог е споделил линка към фалшивото интервю на стената си във фейсбук с предупреждение, че статията е пълен фейк.

Самият той гледа на кражбата донякъде с насмешка, защото е пълна с нелепи твърдения. Особено странно звучи описанието на професионалната му биография, което завършва с твърдението, че д-р Георгиев е… ДЪЩЕРЯ на някакъв известен хирург:

"Д-р Митко Георгиев
Български лекар, кардиолог, терапевт, д-р на медицинските науки, професор. Ректор на Софийския медицински университет. Главен редактор на списанията "Сърце и кръвоносни съдове", "Болка в ставите" и "Therapia". Член-кореспондент на Националната академия на медицинските науки на България. Дъщеря на известния хирург Николай Михайлов Атанасов.
Лекарска практика: повече от 30 години."

Всъщност, единственото вярно нещо в цялата статия е, че д-р Митко Георгиев е лекар и че има повече от 30 години стаж. Той обаче е ортопед-травматолог, а не кардиолог, не е професор, не е ректор на Медицински университет в София, не е главен редактор на посочените списания, не е член-кореспондент на посочената академия, а още по-малко пък дъщеря на някой си много известен хирург, за когото не откриваме никаква информация в интернет.

Д-р Георгиев е една от разпознаваемите личности в Стара Загора, тъй като до миналата година беше част от ортопедичния екип на голяма частна болница в града, а сега работи в друга голяма болница в Бургас.

Пред Divident.EU д-р Георгиев разказа, че научил за измисленото интервю от своя пациентка. Започнали да му звънят и много други негови пациенти, които повярвали на публикацията и молели лекаря да им продаде рекламирания продукт.

„Обяснявам на всички, че нямам нищо общо с тази статия, че не знам нищо за такъв препарат“, каза пред медията ни д-р Георгиев. Твърденията, сложени в устата му, че с един гел може да се излекуват за 30 дни увредени стави или пък увреждане на междупрешленни дискове, са абсурдни и всичко написано е нелепа измислица, е категоричен д-р Георгиев.

Вчера, 16 август, той е подал сигнал до службата по киберсигурност съм МВР с молба да бъде извършено разследване по случая и фалшивото интервю с неговото име и снимка и то да бъде заличено от интернет пространството.

На друго място в интернет открихме подобна реклама на същия препарат Depanten, рекламиран от „много известния хирург с 25 години стаж д-р Бончо Милушев“. Публикуваната снимка на лекаря явно беше илюстративна, а лекар с такова име Google откри единствено в няколко други рекламни линка на въпросния чудотворен гел.

В самото интервю с д-р Митко Георгиев също има няколко чудновати несъответствия. В началото се твърди, че гелът се произвеждал в Сибир, бил одобрен от Министерство на здравеопазването (на коя страна?), но се продавал само в България. Скоро щял да почне да се продава и в други страни от Европа и от ОНД. В края на интервюто обаче изведнъж се оказва, че в България го продавали „на 5 пъти по-ниска цена, отколкото в другите държави“. Кои са тези други държави, нали уж само в България го продаваха, не става ясно.

Търсачката на лекарствения регистър на Европейската агенция по лекарствата EMA не откри регистриран продукт с името Depanten. Същият резултат получихме и с регистъра на хранителните добавки към Българската агенция за безопасност на храните.

В същото време хората, които продължават да се доверяват на подобни фейк статии и да пазаруват лекарствени продукти със съмнителен произход по интернет са хиляди. Цената, на която се предлага чудодейния гел е 138 лева, но с 50% отстъпка за първите 50 клиента. На практика, получава я всеки решил да плати 69 лева с наложен платеж и да опита чудодейното въздействие на сибирския крем, независимо кой по ред е като клиент.

Оставяме финала без коментар.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред