Новини от област Стара Загора и България

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК

Последен ден за регистрация на партиите и коалициите в ЦИК
Divident.€U Divident.€U

Днес е последния ден за регистрация на партиите в ЦИК. Комисията ще приема документите на партиите и коалициите, които искат да участват във вота, до 17 часа. 
От днес сънародниците ни зад граница, които искат да гласуват на вота на 2-ри октомври, могат да подадат заявление за това онлайн. Срокът изтича на 6-ти септември 2022 г.

Формациите, които подават последни документите си ще получат регистрация още днес , но в условие на неприключила проверка:
Партиите или коалициите, за които след проверката на ГД ГРАО се установи, че нямат необходимите по закон 2500 коректни записа в подкрепящите регистрацията подписки ще бъдат отстранени от надпреварата с последващи решения, които ще отменят регистрацията, дадена под условие. Това ще се случи и при липса на други изисквани документи .

От ЦИК вече напомниха, че само регистрираните в срок коалиции от партии могат да подават заявления за отразяване на промени, настъпили в състава на коалицията - напускане на партия или включване на нова партия, като промените могат да се правят до 27 август включително.
Изборният кодекс дава право на вече регистрирани за изборите да се откажат от участие във вота и да бъдат заличени. Крайният срок това да се заяви е до 17 часа на 30 август.
На 31 август чрез жребии ЦИК ще определи поредните номера, с които партиите и коалициите ще се впишат в бюлетината за изборите.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика