Новини от област Стара Загора и България

Недоволство

Протести срещу териториалния план за справедлив преход на Стара Загора започна ВМРО

7301 16/08/2022 18:03 Политика Опозиция
Протести срещу териториалния план за справедлив преход на Стара Загора започна ВМРО
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Евродепутатът Ангел Джамбазки ще внесе възражение срещу териториалния план и в ЕК

Симпатизанти и членове на ВМРО започнаха от днес протести срещу публикувания в сайта на МЕ териториален план за справедлив преход на Стара Загора.
В 17 часа те се събраха пред стадион „Верея“ в Стара Загора и поеха към Раднево и Гълъбово. Планът им включва предупредителни блокади по пътищата с цел да се обърне внимание на обществеността към проблема за бъдещето на „Марица-изток“.

„Целта е да привлечем вниманието върху скандалния териториален план и неговите къси срокове, както и да предизвикаме реакция на обществото. Трябва по някакъв начин да се запали обществен натиск“, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки.
Джамбазки ще внесе и възражение пред ЕК във връзка с териториалните планове за България. Възражението ще бъде изпратено от ВМРО и до служебното правителство.

Ето какво гласи текстът, предизвикал недоволството на симпатизантите на партията. Той е част от териториалния план, публикуван на сайта на МЕ и подложен на обществено обсъждане до 23 август :
„За област Стара Загора като референтни точки са взети две конкретни години - 2026 г. (намаляване на емисиите от въглищните ТЕЦ) и 2038 г. (най-късната планирана дата за приключване на поетапното извеждане от експлоатация), за да бъдат приведени в съответствие с очакваните промени, описани в глава 1. През първата референтна година най-малко 12 хил. работни места ще трябва да бъдат прехвърлени към други икономически сектори поради намаляване на търсенето на въглища от ТЕЦ-овете. До 2038 г. се очаква да бъдат засегнати още 15 хил. работни места, тъй като преходният период продължава към завършване на постепенното спиране на използването на въглища“.

На пресконференцията на ВМРО днес присъстваха съпредседателите на партията Ангел Джамбазки и Искрен Веселинов, както и председателя на партията в Стара Загора Красимир Червилов.
„Очевидно е, че планът за Стара Загора предвижда съкращения в енергийните компании в Стара Загора. От години се противопоставяме на това енергетиката в България да бъде унищожена заради зелената утопия“, коментира евродепутатът Ангел Джамбазки. Според колегата му Искрен Веселинов случващото се е опит за покушение върху националната сигурност на България.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика