Новини от област Стара Загора и България

Актьорът Иван Панев с режисьорски дебют в новия български филм „След сезона“

2359 16/08/2022 14:36 Култура Сцени
Актьорът Иван Панев с режисьорски дебют в новия български филм  След сезона
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Трима старозагорци влизат в екипа на новата лента - режисьорът Иван Панев, актьорът Пенко Господинов и ученият и спелеолог Алексей Стоев

Актьорът Иван Панев направи режисьорския си дебют в игралното пълнометражно кино с новия български игрален филм „След сезона“. Филмът е толкова нов, че все още не се знае кога ще тръгне по кината, но вече е заснет, монтиран и финализиран. Ясно е обаче, че премиерата му ще бъде по време на кинофестивала „Златна роза“ в края на този септември, разказа за Divident.EU режисьорът Иван Панев.

Режисьорът Иван ПаневНаричат авторския екип на филма „професорски“, защото в състава му влизат куп професори и доценти от преподавателския състав на НАТФИЗ. Автори на сценария са проф. д-р Дочо Боджаков и проф. д-р Марин Дамянов, продуцент е доц. д-р Георги Николов, а в главната мъжка роля влиза проф. д-р Пенко Господинов. Режисьорът на лентата Иван Панев също е един от авторитетните преподаватели в театралната академия. И тъй като част от действието се развива в пещери, консултант на екшън снимките е известният учен – спелеолог и астроном доц. д-р Алексей Стоев.

В центъра на лентата стои любовна история с криминален привкус между героите на Йона Буковска - Давидова и Пенко Господинов. „Въпреки многото професорски титли на колегите, не очаквайте „След сезона“ да гони претенции за елитарност и за високо изкуство. Филмът разказва една много разбираема и достъпна история, в която хората ще успеят да видят самите себе си“, казва Иван Панев.

„След сезона“ разказва историята на обикновени хора, които не са дотам решителни и способни да вземат героични решения и които се справят с живота по най-простия човешки начин. Това е топла история за сближаването на двама души и за причините за тяхната раздяла, обясни режисьорът.

„Основната тема на филма е за това как една жена не може да преодолее илюзиите си за любовта. Тя предпочита да остане за живее в тези илюзии, вместо да тръгне по нов път и да стигне до свободата си. Оставането в познатото, в топлото, в спомена, изглежда винаги по-безопасно и затова изборът крачката напред никога не е лек.“, разказва Иван Панев и спира до тук, за да не издаде какво се случва до края на филма.

Любопитен факт е, че Дочо Боджаков написва първоначалния сценарий за филма още преди 7 години. Идеята узрява докрай миналата есен, когато започват и снимките.

Преподавателският екип на филма се сформира донякъде по случайност, донякъде логично – и петимата титолувани мъже са едновременно приятели и колеги, които имат много общи идеи и творчески търсения.

„Тази наша групичка винаги се е вълнувала от любовта и човешките взаимоотношения, от простичките истории, които могат да достигнат до всеки човек, от психологията на срещата между двама души в живота. И на раздялата, естествено“, посочи Иван Панев.

Освен Йоана Буковска – Давидова и Пенко Господинов, във филма ще видим още актьорите Калин Врачански, Веселин Анчев, Красимир Доков. Камелия Хатиб, детето Юлия Велева, Александър Митрев, както и специалното участие на Петя Силянова. Музиката е на Румен Бояджиев, а зад камерата застава операторът Христо Генков.

Част от снимките на филма са направени в пещерите около Карлуково, макар че става дума за морски пещери. По време на снимките се наложило на Пенко Господинов доста бързо да усвои спускането в пещера с въже, както и други хватки, които умеят пещерняците.

Известно е, че Иван Панев и Пенко Господинов са родом от Стара Загора. Старозагорец е и спелеологът и астроном Алексей Стоев, който прекарал дълго време със снимачния екип в пещерите, обучавайки ги в различни умения.

„Мога да определя „След сезона“ като камерен филм, в който не участват много актьори и в който зрителите няма да се сблъскат с трудноразбираема символика и провокации. Надявам се да хареса на широката българска аудитория и да остави топло чувство в сърцата на всеки“, коментира Иван Панев.

Известният актьор вече мечтае да режисира втори пълнометражен филм и много се надява той да бъде комедия. „Винаги съм бил привърженик на комедийния жанр. Комедията определено е по-трудния жанр, в който се изисква много повече мярка, по фино усещане за характерите. Проявата на чувството за хумор е трудно, но в същото време много красиво нещо. Надявам се, че успях да вмъкна и частица от моето чувство за хумор в „След сезона“, въпреки изразено драматичното звучене на сценария. Защото, ако не опитаме да се засмеем, когато преживяваме драматичните неща, те няма да успеят да докоснат зрителя достатъчно дълбоко“, смята Иван Панев.

Двамата с Пенко Господинов често си говорят за Стара Загора, а самият той често идва в родния си град, където има много приятели и където всичко му напомня за времето, в което е пораснал и се е формирал като човек и личност.

Коментари към новината

Още новини от Култура