Новини от област Стара Загора и България

ТЕЦ „Брикел“ спря работа, ще отстранява проблемите с въглищния прах

ТЕЦ  Брикел  спря работа, ще отстранява проблемите с въглищния прах
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ръководството на "Брикел" е взело решение да изпълни наложения от екоминистерството план за спиране на централата

От вчера ТЕЦ „Брикел“ не работи. Спрени са и последните два енергийни котли в централата.

„От МОСВ ни наложиха план, който ние съборихме в съда. Бяхме стартирали обаче плана за спиране на централата и затова решихме, че ще го изпълним“. Това каза за Divident.ЕU директорът на „Брикел“ Янилин Павлов. Той допълни, че времето, през което е спряна централата, ще бъде използвано за планов ремонт, който по принцип е бил планиран за септември и октомври.

„Когато дойдоха от РИОСВ да ни наложат план за спиране, ние им обяснихме, че няма как да спрем веднага централата. Има ред мероприятия, които трябва да се извършат, за да се случи това безопасно“, каза Павлов.

За спирането на топлоцентралата от вчера потвърди и служебният министър по околната среда и водите Росица Карамфилова в ефира на bTV.

 Наложената от екоминистерството по време на министър Борислав Сандов мярка за предварително изпълнение на заповедта за спиране на централата все още е в ръцете на съда. Преди около две седмици Административният съд в Стара Загора отмени предварителното изпълнение със свое определение. В момента то е обжалвано от РИОСВ в Стара Загора и се очаква решение на ВАС, напомни министър Карамфилова.

Тя допълни, че е добре запозната с казуса „Брикел“, още повече че е присъствала на проверката, проведена от тогавашния министър Борислав Сандов.  

Според нея нарушенията по условията на комплексното разрешително на гълъбовската топлоцентрала са безспорни. Карамфилова обясни, че основният проблем, който е установен на място, е изпускането на т. нар. неорганизирани емисии.

 „Пуши отвсякъде. Това е абсолютно нарушение, защото законодателят ясно е казал: Забранено е изпускането на неорганизирани емисии. В този контекст изключително важно на този етап е засилването на контрола и превантивните мерки и дейности. Колегите ми в Стара Загора през ден са на терен“, допълни министърът.

Попитахме изпълнителния директор на „Брикел“ – Янилин Павлов, какво включват намеренията на ръководството за отстраняване на констатираните проблеми?

Отговор на поставените въпроси в интервю по темата с Янилин Павлов четете тук:

Интервю: Янилин Павлов: Поставяме допълнителна прахова и оросителна система в ТЕЦ "Брикел"

Коментари към новината

Още новини от Икономика