Новини от област Стара Загора и България

Въглищна енергетика

Росен Христов в ММИ: Ако има възможност, бихме променили териториалния план на Стара Загора

Росен Христов в ММИ: Ако има възможност, бихме променили териториалния план на Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ако имаме възможност, бихме променили териториални план за справедлив преход на Стара Загора , каза на посещение в „Мини Марица-изток“ служебният министър на енергетиката Росен Христов. Това беше отговорът му на въпроса на Divident. EU дали публикуваният на сайта на енергийното министерство териториален план може да бъде променен от тук нататък. Смекчаването на икономическия натиск върху района на Стара Загора е приоритет, както за местните власти, така и за държавата, допълни той.
Министър Христов подчерта, че като цяло служебното правителство ще следва одобрените до момента планове и няма да предприема никакви самоинициативи.

„Моето мнение е, че регионът на Стара Загора има голям икономически потенциал и трябва да се развива независимо от това какво правим с „ Марица-изток“.
Тук трябва да се развиват нови технологии, да се откриват нови производства в региона, да има български и чужди инвестиции“, каза министърът. Той допълни, че в момента е фокусиран върху стартиране на всички проекти, които са планирани –да се осигури заетост, развитие на региона и от там нататък следва одобрения и съгласуван план с Европа.

„Целта на посещението ми в „Мини Марица-изток“ днес е енергийната сигурност на страната, тоест възможността на Мините да осигурят необходимите количества въглища, необходими за производство на електроенергия. Другото, което ни интересува са икономическите резултати, тоест предприятието да е на печалба, както, разбира се и проектите за нови технологии, за ВЕИ да бъдат стартирани по най-бързия начин. Това са трите теми, които обсъждаме с ръководството на компанията“, каза енергийният министър.
Росен Христов посети днес най-големият рудник в „Мини Марица-изток“ – рудник „Трояново-север“ и участва в отбелязването на 60 –годишнината му.
На празника се събраха ветерани, миньори, бивши и настоящи ръководители на рудника. Беше отслужен водосвет и раздаден курбан за здраве.

На въпрос дали би се включил в Национален форум за бъдещето на "Мини Марица-изток", организиран в община Стара Загора, министърът каза, че ще вземе решение след като бъде поканен и види какви ще бъдат обсъжданите теми и участниците.

Коментари към новината

Още новини от Икономика