Новини от област Стара Загора и България

Стотици казанлъчани посрещнаха иконата на Пресвета Богородица Акатистна

1995 15/08/2022 08:23 Духовност Вяра
Стотици казанлъчани посрещнаха иконата на Пресвета Богородица Акатистна
Divident.€U Divident.€U

Днес празнуваме Голяма Богородица

Стотици казанлъчани посрещнаха иконата на Пресвета Богородица "Акатистна - Предвъзвестителка“ (Зографска), частица от мощите на „Св. Николай“ и от Св. Кръст Господен пред храм „Успение Богородично“ в града на розите.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи всенощно бдение с чина на Опелото на Пресвета Богородица.

Днес, на Голяма Богородица, в 9:00 часа в храм „Успение Богородично“ е празничната полунощница, последвана от Божествена св. Литургия, възглавена от архиерея.

По време на службата той ще извърши дяконско ръкоположение на иподякон Ангел Димитров. Свещеноиконом Теодор Попминчев прикани миряните да вземат молитвено участие, да се причастят със Светите Тайнства Христови и да се поклонят пред светините.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Българската православна църква и поместните (автокефалните) църкви, които са приели новия календар, отбелязват празника на 15 август (нов стил), а поместните (автокефалните) църкви, които са запазили Юлианския календар – на 28 август.

Според преданието това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Исус обаче не е пожелал да вземе и баща си, дърводелеца Йосиф. Последното ѝ желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома ѝ в Йерусалим. Три дни след това сам Иисус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица. Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата ѝ. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: „Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни.“

Коментари към новината

Още новини от Духовност