Новини от област Стара Загора и България

Две деца от среднощната катастрофа ще бъдат оперирани в Пирогов  

Две деца от среднощната катастрофа ще бъдат оперирани в Пирогов   
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Здравните министри на България и Сърбия дадоха брифинг тази сутрин пред университетската болница в Стара Загора. В лечебното заведение са настанени общо 14 от пътувалите в автобуса – 12 деца и двама възрастни.

Останалите 33-ма пасажери от автобуса са настанени в хотел и им е осигурена храна и психолог от община Стара Загора.

Всички пострадали са контактни и в добро физическо състояние, с изключение на две от децата, посочи здравният министър д-р Асен Меджидиев. Миналата нощ на едното от тях, на 11 години, са били прелети две банки кръв и две банки плазма. Било е с нисък хемоглобин, но вече е по-добре. То ще бъде транспортирано до София, където ще бъде оперирано в детска хирургия.

Другото дете е с травматичен шок и травма на ръката. Тази сутрин то е вдигнало температура и затова е взето решение също да бъде транспортирано до „Пирогов“ и оперирано в детска неврохирургия.

Останалите деца от болницата ще бъдат транспортирани с линейки до границата със Сърбия и там ще бъдат прехвърлени в сръбски линейки.

В Стара Загора днес вече бяха пристигнали родителите на част от децата, за да ги приберат със себе си. Те се успокоиха, когато видяха, създадената организация, посочи д-р Меджидиев.

Здравните министри на двете страни благодариха на всички обикновени граждани, които са се притекли веднага на катастрофиралите от автобуса, както и за бързата реакция на спешната помощ. Сигналът на тел. 112 е бил подаден вчера в 20.10 ч., като 15 минути по-късно на мястото на инцидента вече е имало медицински екипи. Общо 8 линейки от центровете в Стара Загора и Сливен са пристигнали на местопроизшествието. Здравният министър похвали и действията на болницата в Стара Загора.

Мястото на катастрофата днес беше посетено и от главния прокурор Иван Гешев. Шофьорът е задържан за 24 часа, предстои да започнат процесуално следствените действия за установяване причината за катастрофата. Тестовете за алкохол и наркотици на водача са отрицателни. Водещата версия е шофьорска грешка, след като не са установени нарушения на пътната настилка на това място. Другата посока, в която се търси причината, е техническа неизправност на автобуса.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред