Новини от област Стара Загора и България

Два сребърни и четири бронзови медала спечелиха младите математици на Стара Загора

Два сребърни и четири бронзови медала спечелиха младите математици на Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Два сребърни и четири бронзови медала спечелиха младите математици на Стара Загора на финала на международното състезание World Mathematics Invitational. От три години финалите се провеждат присъствено в Стара Загора, след като през 2018 година участвахме в Сеул (Южна Корея), а през 2019 година във Фукуока (Япония) г.

Състезанието се проведе в два кръга – квалификация и финал върху 25 задачи за 80 минути. С отличното си представяне младите старозагорски математици допълниха богатата си колекция от медали с още 2 сребърни и 4 бронзови медали, съобщи координаторът на българското участие Любомир Любенов.

Сребърни медали спечелиха Дария Узунова от подготвителен клас от център „Аз, детето“ и Йоан Михайлов от 6 клас от ППМГ „Гео Милев“. Бронзови медали заслужиха Стефан Рибарски от подготвителен клас от център „Аз, детето“, Павел Херолд от 2 клас на II ОУ „П.Р. Славейков“, София Анабел Русева от 3 клас на СУ „Максим Горки“ и Радослав Балкански от 8 клас на ППМГ „Гео Милев“. Поощрителна грамота заслужи Боян Сливков от 4 клас на IV ОУ „Кирил Христов“.

Само няколко точки не достигнаха на старозагореца Йоан Михайлов да стане легенда на турнира. След диамантения медал във Фукуока през 2019 г., един златен и един сребърен медал през 2020 и 2021 г., Йоан Михайлов допълни своята колекция с още едно сребърно отличие.

Българското участие в състезанието ще се запомни с трите диамантени медала на Георги Вълчев от Пловдив, Сава Троански от Пазарджик и Теодор Лалов от София.

Победителите от финала на World Mathematics Invitational ще се състезават отново в Стара Загора в началото на септември, когато ще се излъчат и поредните победители в клуб „Математически таланти“.

Старозагорски ученици също могат да се включат във финала на клуб „Математически таланти“, което ще бъде и квалификация за участие в Академиите по математика в Стара Загора и с. Оряховица.

Достатъчно е да изпратят писмо на електронен адрес [email protected] и ще получат разяснения за участието, както и подготвителни задачи.

Коментари към новината

Още новини от Образование