Новини от област Стара Загора и България

Агрополихим заработи на пълен капацитет след модернизация на основни съоръжения

4138 12/08/2022 19:22 Икономика Бизнес
Агрополихим заработи на пълен капацитет след модернизация на основни съоръжения
Divident.€U Divident.€U

Най-големият производител на торове в България и на Балканите вече работи на пълен капацитет след успешно приключил етап от мащабната инвестиционна програма на дружеството. По време на 50-дневното спиране на производството бяха модернизирани няколко основни съоръжения.

Един от най-важните проекти бе реконструкцията на инсталацията за азотна киселина, като успешно бе пусната в експлоатация нова парна турбина, оползотворяваща енергията отделяна от процеса. С новото оборудване консумацията на пара е намалена с 10%, което ще допринесе за ново съществено намаление на консумирания от компанията природен газ в допълнение на вече работещата пароцентрала, използваща слама като гориво.

Същевременно от няколко години Агрополихим не консумира газ за производство на амоняк след въвеждането в експлоатация на терминал за внос на тази суровина, което направи компанията почти изцяло независима от цената на природния газ. През тази година капацитетът на терминала за амоняк ще бъде увеличен със 130% с инвестиция за над 17 000 000 евро, като в момента амоняк се внася от различни доставчици от Близкия изток, Африка и Америка.

Планира се производството на азотни, фосфорни и комбинирани торове да продължи на пълен капацитет, който е достатъчен за задоволяване на нуждите на българските земеделски производители, които разбираемо вече предприемат действия да се запасят с необходимите им количества за предстоящото есенно подхранване на почвите.

Очакванията ни са търсенето в страната и в съседните пазари да бъде голямо с оглед на факта, че повечето производители в региона работят с намален капацитет или не произвеждат поради високите цени на природния газ, съобщиха от компанията..

Агрополихим продава в България, региона и на световните пазари над 1 300 000 тона торове, от които 900 000 тона собствено производство, като с текущата си инвестиционна програма планира да удвои производството си и да добави нови продукти в следващите 5 години.

Коментари към новината

Още новини от Икономика