Новини от област Стара Загора и България

Конкурс

41 са допуснатите до конкурс за училищни директори в Стара Загора

41 са допуснатите до конкурс за училищни директори в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

На този етап конкурсите за училищни директори в Стара Загора не са прекратени

41 от общо 43–ма кандидати са допуснати до конкурс за директори на старозагорските училища. Списъците с допуснатите кандидати са изнесени днес на сайта на Регионално управление по образованието в Стара Загора.

Те ще се състезават за 32 места за директори в регион Стара Загора. За някои от директорските постове ще се състезават по четирима кандидати.

Уведомени са и двамата недопуснати кандидати, съобщи за Divident.EU изпълняващият длъжността началник на РУО – Стара Загора, Милена Йолдова.

Вчера обаче излезе информация, че се замразяват конкурсите за директори на училища в страната по решение на ВАС, докато не спрат съдебните спорове. Целта на спирането на действието на наредбата е да се осигури защита на хората, подали жалба или протест.

Административно дело е образувано пред ВАС по жалба на директора на СУ "Д-р Петър Барон" в Пазарджик, в качеството й на участник в конкурс.

Според магистратите са заложени множество критерии, които имат субективен характер, отнасят се до личността на кандидата като мотивация за заемане на длъжността, нагласа за работа в екип и усъвършенстване и комуникационни умения.

Евентуалната незаконосъобразно формирана комисия, която ще оценява качествата на кандидатите, възможността за субективизъм при оценката, влияят пряко върху законосъобразността на конкурса и пряко засягат всеки участник в този конкурс.

„На този етап не мога да кажа, че конкурсите за директори се прекратяват. Нямаме такава заповед от МОН. Продължаваме по процедурата“, каза Милена Йолдова.

По процедура предстоят още 2 кръга, през които трябва да минат кандидатите. Предстои да се насрочи дата за писмен тест. Следващият кръг е защита на концепция за 3–годишно управление на учебното заведение.

През следващата седмица ще стане ясно дали процедурата за избор на директори на старозагорските училища продължава или е временно преустановена, казват от РУО – Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Образование