Новини от област Стара Загора и България

Намаляват срока на ковид карантината

Намаляват срока на ковид карантината
Divident.€U Divident.€U

Срокът на карантината за тестваните положително за ковид граждани ще бъде намален от следващата седмица. В момента изолацията, която се налага на лицата с положителен тест е 10 дни.
Това обяви на пресконференция служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.
Решенията относно ковид мерките вече ще се взимат на всеки 7 дни.

Мандаджиев не уточни какъв срок на карантината се обмисля, но посочи че ще има вариант да се прави антигенен тест. Ако той е отрицателен, карантината може да се прекрати. От другата седмица всички лични лекари ще бъдат снабдени с необходимите тестове. 

За целта е създаден специален щаб, в който влизат епидемиолози и експерти като доц. Ангел Кунчев, проф. Здравка Аргирова и др. Щабът заседава всеки вторник, като решенията му ще бъдат анонсирани непосредствено след това.
Още от първия ден на встъпването си в длъжност, новият екип начело на здравното ведомство е внесъл корекции в Националния антиковид план, разработен от кабинета "Петков". По силата на промените решението за въвеждане на мерки не се взима отделно от всеки шеф на Регионална здравна инспекция по места, а директно от министъра на здравеопазването.

"Създадохме експертен съвет, който заседава всеки вторник. На този съвет коментирахме евентуално намаляване на карантината. Проблемът у нас, за разлика от другите държави, които я свалиха напълно, е, че нивото на ваксинация е много ниско. Това е единственото, което ни спира да го направим, но със сигурност ще се постараем да намалим времето на карантината, тъй като в настоящата ситуация всички виждаме, че мутацията и протичането на вируса е много по-различно от предишните вълни.
Със сигурност ще съобразим това ваксинираните да имат по-кратък период за изолация. Аз съм за намаляване на карантината", увери шефът на здравното министерство.

Коментари към новината

Още новини от Здраве