Новини от област Стара Загора и България

Териториален план за справедлив преход

Радослав Рибарски, ПП: Проектът за териториален план на Стара Загора не предвижда уволнения в енергетиката

6034 10/08/2022 18:12 Политика Власт
Радослав Рибарски
Радослав Рибарски, ПП: Проектът за териториален план на Стара Загора не предвижда уволнения в енергетиката
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

- Господин Рибарски, има ли вече яснота относно Териториалния план за справедлив преход на регион Стара Загора?
- На сайта на Министерство на енергетиката е публикуван проект на териториален план. Според мен обаче, той не отразява реалностите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. Те включват до 2038 г. да работят въглищните централи в региона, както и да се стремим към декарбонизация въз основа на нови технологии и зелена енергия.

- Какъв е Вашият коментар относно публикувания проект за териториален план за Стара Загора?
- Аз разгледах подробно плана и мога да кажа, че няма конкретика, която бих могъл да коментирам. Изложени са демографски аспекти по различни сектори и заетост в региона. Доста общо са изложени възможностите за декарбонизация, евентуално и инвестициите, които биха могли да се случат по плана за справедлив преход. Нямаме детайлна картина какво могат да очакват хората, какви нови сектори могат да възникнат в региона.

- Доколко този териториален план за Стара Загора може да бъде коригиран от тук нататък?
- През последните седмици от дейността на Народното събрание се проведе среща на Консултативния съвет по Зелената сделка и там бяха обсъдени териториалните планове. Документът се базира единствено на тази среща, на която не се е стигнало до консенсус, нито до конкретни детайлни планове, които да бъдат заложени в един бъдещ проект.
Териториалните планове трябва да следват, според мен, вече постигнатите договорености по Плана за възстановяване и устойчивост. Ние ще отстояваме точно това през следващите месеци и в предстоящото Народно събрание - именно 2038 да е годината, до която ще работят въглищните централи и постигането на декарбонизация да е въз основа на навлизане на нови технологии, но не за сметка на въглищните централи.

2026 година е заложена като година, в която трябва да се постигне определен процент декарбонизация. Тя може да бъде постигната въз основа на увеличаване на ВЕИ мощностите и реално този процент не засяга само Старозагорски регион и въглищните централи в частност.

- Кога ще влязат в Старозагорски регион парите, които очакваме по Плана за възстановяване и устойчивост?
- Тези пари ще дойдат в региона, когато имаме конкретни идеи и проекти. Относно проекта за териториален план има нещо по-конкретно и ясно единствено по отношение на рекултивацията. Въз основа на тази рекултивация могат да се разглеждат редица възможности за допълнителни индустрии, както във ВЕИ сектора, така и технологии, тежко машиностроене.

Има инвеститорски интерес за големи площи, които на практика липсват в цялата страна. Нужда от големи терени има почти всяка индустрия. В момента големи инвеститори изместват производствата си от Китай и Азия към Европа и България е подходящо място за техните производства.
- Ще бъдат ли уволнени до 2026 година 12 000 души от въглищните централи, както беше коментирано през последната седмица?
- Що се отнася до уволнението на 12 000 души, това са медийни интерпретации на плана. В него не се говори за пряко уволнение на хора. Посочени са дати - до 2026 година трябва да се намалят с 40% въглеродните емисии. Това обаче в никакъв случай не засяга само регион Стара Загора. Практически няма как да бъдат уволнени тези хора и няма как да подменим енергийното производство на България без да има изградени нови мощности с еквивалентна разполагаемост. Нашата цел е възможно най-дълго да работят въглищните централи и преходът да бъде естестен и плавен.

- Какво следва, за да бъде утвърден проекта за териториален план за Стара Загора?
- В момента тече обществено обсъждане. Предстоят експертни разговори. Надявам се те да станат, когато вече имаме парламент. Най-вероятно този план ще мине и през комисиите в Народното събрание. Всички засегнати страни ще трябва да изложат мнението си. При всички положения Териториалният план за Стара Загора ще се коригира, ще стане по-детайлен, с повече възможности за инвестиции. В момента виждаме само общи насоки.

- Какви пари очакваме за Стара Загора по териториалния план?
- За Стара Загора са предвидени най-много средства. Целият бюджет на плана възлиза на около 3 млрд. лева, но като цяло сумата ще е ясна след конкретното одобрение на плана.

- Има ли яснота относно Завода за батерии, който ще се изгражда в региона съгласно Плана за възстановяване и устойчивост?
- Предстои да се разработи методология, евентуално задание, каква точно да е технологията в този завод. Всичко зависи от инвеститорския интерес. Ако се заявят надеждни инвеститори, ще имаме добри възможности.

- Бяхте начело на енергийната комисия в последния парламент. Има ли според Вас хаос и разруха в енергетиката?
- Хаос и разруха няма. Вижда се ясно, че ситуацията е усложнена от доставките на природен газ, които са ограничени в цяла Европа и няма предвидимост. От там идва несигурността. Българската енергийната система е в готовност и произвежда рекордни количества ел. енергия. Енергийните дружества в момента генерират големи печалби. Това дава възможност да се компенсират небитовите потребители. Това беше заложено и в актуализацията на бюджета.

- Има ли опасност България да остане без газ през следващите месеци и да спрат някои предприятия?
- До последния ден правителството и последното НС положиха всички усилия да бъдат подсигурени доставките. Има и обвързваща оферта за доставка на втечнен газ. Зависи от служебния кабинет дали това ще бъде потвърдено, дали тези доставки ще бъдат реално извършени. Ако това стане, няма място за притеснение.

-Ще има ли нови лица в листите на „Продължаваме Промяната“ в Стара Загора?
- Ще има нови лица в листите, организацията тече в момента. Събрахме 300 подписа за регистрация за изборите само за 2-3 дни. Това ми дава надежда, че хората са наясно какво правим и го разбират. Тепърва ще уточним кой ще бъде водачът на листата. Кампанийно организацията се води от сформирания от нас щаб, от доброволци. Новият ни офис е на ул. „Генерал Столетов“ 48.

Коментари към новината

Още новини от Политика