Новини от област Стара Загора и България

Обрат

ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи до разглеждане на делото по същество

ТЕЦ Брикел ще продължи да работи до разглеждане на делото по същество
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

ТЕЦ "Брикел" ще продължи да работи, след като Административният съд в Стара Загора спря предварителното изпълнение на Заповедта на директора на РИОСВ в Стара Загора за спиране на производствената дейност на предприятието.

Решението идва  няколко дни, след като директорът на РИОСВ в Стара Загора Диана Искрева издаде заповед, с която бе наложена принудителна административна мярка на ТЕЦ „Брикел“ – спиране на дейността на Горивна инсталация за производство на топлинна енергия.

"С определението на съда се спира предварителното изпълнение на оспорваната заповед номер РД 08115 от 29 юли 2022 г. на РИОСВ Стара Загора за налагане на принудителната административна мярка спиране на производствената дейност на горивна инсталация за топлинна енергия на Брикел. Това определение подлежи на обжалване пред ВАС в частна жалба в седемдневен срок.

Това означава, че съдът временно спира действието на издадената заповед. Самото производство по оспорване на жалбата ще се гледа тепърва пред Старозагорския административен съд. Все още няма насрочване на съдебно заседание по това дело", каза за Divident.EU Ивелина Колева, съдебен администратор на съда. 

На въпрос на Divident.EU как приема решението на съда, Диана Искрева отговори: „Продължаваме да спазваме закона. Наложили сме определени санкции и предписания на „Брикел“ и ще следим дали те се изпълняват. Нямаме друг избор освен да се съобразим с решението на съда“.

Потърсихме становището и на директора на „Брикел“ Янилин Павлов, който затвори телефона с обещанието да отговори по-късно на въпросите на Divident.EU.

Уточнение по темата в профила си във фейсбук написа и бившият министър на околната среда Борислав Сандов, с което той мотивира становището си, че предварителното изпълнение на заповедта не трябва да бъде спирано:

"Административният съд в Стара Загора не е отменил спирането на ТЕЦ Брикел, а само предварителното изпълнение на това решение. А ТЕЦ Брикел така и не беше спрял, защото е представил план за плавно спиране, със срок от 2 седмици, с който план от РИОСВ Стара Загора се е съгласила. Решението на съда в Стара Загора не е окончателно и то може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в София.

Надявам се, че ще бъде направено това и ВАС ще отсъди в полза на предварителното изпълнение, защото има непосредствена заплаха за здравето на хората в региона и за околната среда, и защото има продължаващо административно нарушение по отношение на Комплексното разрешително на предприятието".

Припомняме, че седмица по-рано бившият премиер Кирил Петков и екоминистърът от кабинета му оповестиха на брифинг в Министерския съвет затварянето на топлоцентралата заради установените при извършената проверка "умопомрачаващи" резултати - фрапиращи нива на замърсяване и работа в несъответствие с нормите на екологичното и трудовото законодателство, както и с нормите за пожарна безопасност.

Бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов посочи, че основанията за затварвяне на "Брикел" са в две направления: неизпълнение на изискванията по Комплексното разрешително и заплаха за компонентите на околната среда, заради измерени наднормени концентрации на различни замърсители.

Коментари към новината

Още новини от Икономика