Новини от област Стара Загора и България

Спортът на звездите завладя децата в Гълъбово

6841 03/08/2022 16:12 Спорт България
Спортът на звездите завладя децата в Гълъбово
Divident.€U Divident.€U

Български професионалисти в най-бързо набиращия спорт в САЩ проведоха тренировка и мини турнир в града по покана на "КонтурГлобал Марица Изток 3"

Децата на град Гълъбово се запознаха с пикълбола - достъпен и забавен спорт, страст на кино-звезди, атлети и бизнесмени, който от скоро се практикува и в България. По покана на „КонтурГлобал Марица Изток 3“, професионалистите от клуб „Ракет Спийд“ представиха пикълбола пред десетки любопитни очи.

Непознат до момента у нас, този интересен спорт има сравнително дълга история в Съединените Американски Щати. Пикълболът е измислен през 1965 г. недалеч от Сиатъл, щата Вашингтон и представлява комбинация от тенис, бадминтон и "пинг-понг". Използват се ракети, подобни на тези за тенис, леко пластмасово топче и ниско разположена мрежа.

Според американската асоциация по пикълбол, любителите на този спорт надхвърлят 4 милиона в САЩ, а по света броят им непрестанно расте. Оборудването е достъпно, правилата са лесно разбираеми, възможностите за игра са навсякъде, могат да се включат хора от всички възрасти и с различни способности.... Не е трудно да се види защо пикълболът е все по-популярна спортна активност - както в парка и в училищния двор, така и в луксозните хотели и спортни клубове на Америка и Европа.
Звезди като Леонардо Ди Каприо, Джордж и Амал Клуни са сред почитателите на пикълбола, с него поддържат форма и Бил Гейтс, Андре Агаси, Майкъл Фелпс. А съвсем наскоро модерният спорт покори сърцата и в град Гълъбово, където местните младежи участваха в открита тренировка, а след това и в своеобразен мини турнир.

„Пикълбол е иновативен спорт, който дава шанс на всеки, независимо от неговата възраст или физическо състояние. По време на първото ни участие в турнир по пъкълбол в Испания видяхме как хора с увреждания могат да играят заедно с активни спортисти, а деца – със своите баби и дядовци“, разказва Гергин Ангелов, председател на бадминтон клуб „Ракет Спийд“, който заедно с колегите си демонстрира на подрастващите в Гълъбово набиращия популярност спорт.
„Нашият клуб поставя основите на пикълбола в цяла България и сме благодарни на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и община Гълъбово за възможността да проведем това събитие.

Пикълболът е много социална активност и не се нуждае от специални условия или скъпи терени. Това дава възможност за развитие на масов спорт, достъпен за много хора, който може да се включи и в часовете по физкултура или като извънкласна дейност“, споделя още Гергин.

Повече от 30 деца на различна възраст се включиха в спортното събитие в изцяло ремонтираната от „КонтурГлобал Марица Изток 3“ спортна зала „Енергетик“ в града. След запознаване с основните правила, младежите участваха в открита тренировка с упражнения на основните технически елементи на играта, а денят завърши с оспорван турнир. Напълно в духа на този забавен и достъпен спорт, всички участници получиха медали и комплект специални ракети и топче за пикълбол.
„Ентусиазмът на децата, които дори се върнаха в залата и продължиха да играят пикълбол с новите си ракети и топки дълго след края на тренировката е най-голямата награда за нас“, разказа Надя Синигерска–Бохорова, мениджър КСО и Комуникации на „КонтурГлобал Марица Изток 3“. “Надяваме се този спорт да намери своето място в региона и да отвори нови възможности за здравословна активност за всички наши съседи”, добави тя.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ – компанията, която управлява едноименната 908 мегаватова електроцентрала в маришкия басейн - се нарежда сред големите работодатели и щедри дарители в района на Стара Загора и Гълъбово. Социалните инвестиции на компанията са фокусирани в сферата на образованието, здравеопазването, спорта за деца и младежи, опазване на околната среда и подкрепа за хората с увреждания и други уязвими социални групи. През последните години централата е инвестирала над 10 милиона лева в проекти в полза на обществото. Основната част от средствата се насочват за помощ на местните общности.

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Спорт