Новини от област Стара Загора и България

Вкараха в затвора прекупвач на тютюн без платен акциз

Вкараха в затвора прекупвач на тютюн без платен акциз
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Районен съд Чирпан осъди на 8 месеца затвор при първоначален общ режим 41-годишен мъж за притежаване на акцизни стоки без бандерол.

К.В. е признат за виновен по досъдебно производство на Районна прокуратура Стара Загора за незаконен превоз на 479 килограма тютюн на обща стойност около 80 043 лева.

Той бил заловен на 12 април тази година с камион на автомагистрала "Тракия" да превозва 55 черни чували с тютюн, запечатани с тиксо. При проверката полицейските служители установили, че стоката е без акцизен бандерол и задържали водача.


По сметки на прокуратурата престъплението е в големи размери, тъй като "стестеният" акциз е на стойност 72 853 лева, накацуемо по чл. 234, ал. 3, т. 3, вр. с ал. 1, пр. 2 от Наказателния кодекс.

В хода на разследването е установено, че в деня на залавянето си К.В. е посетил град Чирпан по уговорка да закупи тютюн. Осъденият твърди, че няколко дни по-рано се запознал в Пловдив с непознат мъж, с когото се уговорил да купи тютюна. На 12 април отишъл в Чирпан с товарен камион на предварително уговорено място, срещнал се смъжа, като му предал камиона празен, а той го върнал с договореното количество тютюн.

Спрямо К.В., който е осъждан и преди, е наложено наказание от 8 месеца лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим. Наказанието е определено по споразумение, одобрено от Районен съд - Чирпан.

Определението на съда е окончателно.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред