Новини от област Стара Загора и България

Кръщават улиците в Змейово с имена на легендарни герои и личности

Кръщават улиците в Змейово с имена на легендарни герои и личности
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Улиците в старозагорското село Змейово трябва да получат имена, за да улеснят живота на жителите му и да помагат за по-добра ориентация на гостите настоява кметът Стоян Трифонов. Затова той е подал предложение до Общинския съвет в Стара Загора и очаква в най-скоро време градските старейшини да благословят идеята му.

Сега 47-те улици в Змейово нямат дори номера. Когато дойде пощальон с пратка или писмо, не ходи на адрес, защото не може да го намери. Оставя го на кмета и той се оправя, както може.

„Случвало се е, поиска някой да вземе ипотечен кредит, да продаде или купи имот – пак адрес е нужен с име на улица и номер на къща“, обяснява Трифонов. В момента адресите на жителите в Змейово съдържат името на селото, името на общината и името на получателя. В кой край на селището се намира къщата му и точно на кое място, само местните знаят и то не всички.

Докато в Стара Загора гласуват кметското предложение, в Змейово вече обсъждат кои са най-подходящите имена за улиците на китното селце. От фейсбук профила си кметът Стоян Трифонов е призовал съселяните си да изпращат предложения на лични.

Самият той вече има няколко идеи за имена на по-централните улици в Змейово. „До 47 обаче трудно ще ги докараме, затова трябват повече глави да мислят“, казва той.

За Стоян Трифонов имената на змейовските улици трябва да бъдат свързани със славната история и поминък на селцето, както и с легендите за змея и намиращия се в близост връх Бетер, за който се твърди, че е угаснал вулкан.

„Например, главната улица в Змейово, може да носи името на героя от легендата – Стоян Змея, а другата главна улица може да наречем „Змейова невеста“, казва кметът. Според него ще бъде добре в селото да има улици с имена като „Пелин“, „Лозарска“, тъй като змейовският пелин и вино са прочути в цяла България.

Не на последно място змейовци мислят и за имена на исторически личности, допринесли за развитието на селото, на които да кръстят улици. Според Трифонов такъв е бившият кмет на Змейово Александър Костов, който полага началото на водопровода и канализацията в селото.

Друга знакова личност е тази на Стоян Найденов, който пък поставя началото на производството на пелин в Змейово по специална стара рецепта.

От общината в Стара Загора вече идвали техници, които направили подробна схема на улиците на селото и къщите, които се намират на тях, за да ги номерират. "Когато това стане, имената на улиците и номерата на къщите ще бъдат качени в Гугъл Мапс и оттам ще попаднат в автомобилните GPS навигации", обяснява ползите змейовският кмет.

Допитването за бъдещите имена на улиците в Змейово вече върви с пълна пара. Кои от предложенията ще останат - змейовци разчитат да решат общинските съветници с помощта на специалисти от Регионалния исторически музей в Стара Загора, като се съобразят и с тяхното мнение.

Проблемът с липсата на имена на улиците важи за повечето малки селища в България, посочва Стоян Трифонов. Той се надява, че с примера си Змейово ще накара и други малки селища да помислят за кръщаване на своите улици.

Коментари към новината

Още новини от Общество