Новини от област Стара Загора и България

Торовият завод "Неохим" спира работа в очакване на по-евтин газ

3042 29/07/2022 15:26 Икономика Бизнес
Торовият завод Неохим спира работа в очакване на по-евтин газ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ако КЕВР одобри предложената цена в размер на 287 лева за мегаватчас, "Неохим" преустановява производството си

Торовият завод "Неохим"-Димитровград спира работа в очакване на по-евтин газ, каза по Bloomberg TV изпълнителният директор на Неохим АД инж. Мирослав Димитров.
Димитров е и зам.-председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Той съобщи, че ако КЕВР одобри предложената цена от „Булгаргаз“ в размер на 287 лева за мегаватчас, „Неохим“ ще преустанови производството си и не е ясно до кога.
„Неохим” е предприел необходимите действия, за да обезпечи договорите си, които има с клиенти и за целта компанията е отделила стока на склад.
Към този момент компанията е спряла продажбите на стока заради това, че очаква да разберем каква ще е цената на природния газ, за да направи калкулациите и да предложим отново на пазара продуктите си.

Предприятието за минерални торове планира възможно най-скоро да започне капиталния си ремонт, а след това – в зависимост от развитието на ситуацията, от действията на държавата и ЕС, както и от цената на природния газ, компанията ще реши дали да възобнови дейност и дали изобщо има смисъл да работи.

Ще бъде много трудно за бизнеса да продължи да работи, да продължи да произвежда, да продължи да плаща заплати и да изпълнява ангажиментите си към хазната. Някои от нас няма да оцелеят, допълни изпълнителният директор.
„По-високата цена ще бъде пагубна за нас. В Европа се убива химическата индустрия и индустрията като цяло. Няма да се учудя, ако производствата започнат да се местят в посока към Африка, например”, каза инж. Димитров.

Той допълни, че въпреки, че са били обещани компенсации за природния газ, до момента няма действия в посока на изплащането им.
Според изпълнителния директор на „Неохим“ е необходимо да се възстанови нормалният диалог с „Газпром”, защото все още България има договор с компанията и по всичко личи, че цените биха били много по-добри, ако този договор може да се изпълни.

Вчера излезе информация, че ще има доставки с танкери, но трудно ще бъде компенсиран тръбният газ само с доставки с танкери с LNG. Необходимо е да знаем дали има дългосрочни договори, дали „Булгаргаз” планира дългосрочни договори до 2023 година, с което да обезпечи потреблението в България, каза инж. Димитров.

Той допълни, че компанията очаква действията на българската държава и на Европейския съюз за справяне с енергийната криза.
„Разчитаме нещата да се подобрят, но честно казано не сме много обнадеждени към този момент”, допълни той.

При цена на природния газ около 140 лева за мегаватчас - каквато беше тя през април и каквато беше обещано да бъде запазена по един или друг начин чрез компенсации, ще можем да изплащаме заплати, останалите задължения на дружеството и да сме на печалба, каза Димитров.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика