Новини от област Стара Загора и България

Решено: ТЕЦ "Брикел" се затваря, докато спре да замърсява

Решено: ТЕЦ Брикел се затваря, докато спре да замърсява
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Правителството е взело решение ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово да бъде затворен. Решението беше съобщено от премиера в оставка Кирил Петков и вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на брифинг веднага след проведеното днес следобед заседание на Министерския съвет.

В срок от 24 часа ръководството на ТЕЦ "Брикел" ще бъде уведомено за взетото решение предприятието да спре дейност.

Причина за спирането на топлоцентралата са резултатите от доклада, направен на база извършените няколко проверки в предприятието.

"Нарушенията, които са установени, са умопомрачаващи. ТЕЦ "Брикел" ще остане затворен до отстраняване на пропуските в работата си", подчерта Кирил Петков.

Фрапиращи нива на замърсяване, които са в тотално противоречие с нормите, посочени в екологичното законодателство, на трудово-правните отношения и правилата за пожарна безопасност са сред мотивите на правителството да затвори топлоцентралата.

Открити са нарушения и в комплексното разрешително на топлоцентралата и системни нарушения в предишни периоди, за което е съставен протокол.

"По тази причина ще наложим принудителна административна мярка затваряне", беше категоричен Борислав Сандов.

Сандов лично е информирал премиера Кирил Петков за няколко допълнителни аспекта, свързани със собствеността и начина на работа, с конфликт на интереси или потенциално опъване на „чадър” върху предприятието през последните години. Той се надява контролните органи да установят какви са реалните размери на подобно покровителстване.

От термокамерите в предприятието се виждали как функционирало - извън закона, с неорганизирани емисии, които идват от сградата и от байпасен комин, който няма право да функционира извън аварийна ситуация, посочи Сандов.

Коментари към новината

Още новини от Икономика