Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Увеличава се цената на билета за градския транспорт и на купоните за ученическо хранене

Увеличава се цената на билета за градския транспорт и на купоните за ученическо хранене
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Увеличението на цената на билета за градския транспорт и на купона за ученическо хранене породи дебати на днешната сесия на Общинския съвет в Стара Загора, но в крайна сметка, промените се приеха и влизат в сила, съответно от 01.08.22 и от 01.09.22г. Билетът за градски транспорт ще струва 1,50 лв., а за изхранване на учениците, родителите ще заплащат с 0,90 лв. повече.

На проведената днес 28 юли редовна сесия, Общински съвет Стара Загора прие 71 решения. Преди встъпването в процедура по гласуване и разглеждане на дневния ред, всички присъстващи в залата почетоха паметта на д-р Богдана Димитрова, която ни напусна вчера, на 83 години.

Казусът за преместваемите обекти „тип Лафка“ също провокира дискусии, а крайното решение, около което се обединиха гласуващите, е точките да бъдат разиграни на търг поотделно, а не в пакети.
С решение на Общинския съвет, се преизбра досегашния временен управител на МЦ „Дерма Гард – Стара Загора“ ЕООД за срок от още 3 месеца. Даде се и право на дружеството да проведе търг за отдаване под наем на част от блок Стационар.

Предложението, което срещна силен отпор и бе отхвърлено от общинските съветници, е да се даде предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж на „Зара Солар“ ЕООД. Фирмата е подала заявление, в което излага намерението си за изграждане на фотоволтаична електрическа централа, върху имот – публична общинска собственост. Госпожа Мария Динева, общински съветник от групата на „Земеделски народен съюз“ и председател на Общински съвет Стара Загора, изрази категоричната си позиция, че желае да се избира между повече заявители, а не от един.

Тя допълни още: „Предлагам се да се проведе сериозен дебат по темата, с цел изграждането ни на цялостна стратегия за такива инвестиции, като фотоволтаична електрическа централа. Също така, да се обсъди участието на Община Стара Загора в публично-частно партньорство.“.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество