Новини от област Стара Загора и България

Намерение

Живко Тодоров: От септември работим за изграждане на соларни панели върху общински сгради

Живко Тодоров: От септември работим за изграждане на соларни панели върху общински сгради
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

На общинската сесия през септември ще внесем поправка в бюджета и ще заложим пари за проектиране на соларни панели, които да бъдат изградени върху общински сгради. Това каза днес пред общинските съветници на Стара Загора кметът Живко Тодоров. Тези соларни панели ще задоволят нуждите от ток на културни и социални заведения в Стара Загора, допълни той.

Общината е имала желание да направи това по-рано, но се е отложило във времето заради липса на достатъчно средства. За изграждане на собствени мощности са и голяма част от общинските съветници, стана ясно от днешното заседание на местния парламент. Според председателя на общинския съвет Мария Динева подобни съоръжения биха могли да се изградят и на принципа на публично-частното партньорство.

Днес Общинският съвет отхвърли предложението за даване на предварително съгласие за учредяване на възмездно право на строеж на на „Зара Солар“ ЕООД за изграждане на фотоволтаична централа върху поземлен имот – публична общинска собственост. Против предложението гласуваха 39 общински съветници, 2 бяха за и 4 въздържали се.

Арх. Мартин Паскалев обясни, че групата на ГЕРБ няма да подкрепи предложението. Групата смята, че е по-разумно да се върви по двата възможни пътя - търг или общината да подготви цялата документация и тогава при вземане на решение да се пристъпи към конкретен инвеститор.

„Няма човек, който да повярва, че фирма създадена преди месец с 2000 лева капитал има компетенция да изгради съоръжение за над 100 млн. лева. Общината има малко имоти с такъв капацитет и трябва да правим тръжни процедури с изисквания за компетенция“, каза общинският съветник от „Народен съюз“ Методи Пенчев.

Според Димитър Чорбаджиев от „Демократична България“ постъпилото предложение от инвеститора не е изгодно за общината.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество