Новини от област Стара Загора и България

За първите шест месеца на годината

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" с производствен рекорд

12249 28/07/2022 11:26 Икономика Енергетика
ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 с производствен рекорд
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

С 24 % повече електроенергия е произвела централата в сравнение с шестмесечието на миналата година

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отбелязва най-високо си нетно производство на електроенергия за полугодие за последните 10 години. Рекордното производство за първите 6 месеца на 2022 г. е с 24 % повече спрямо същия период на 2021 г. и надвишава с 11 % предишния производствен рекорд.

Екстремно горещото време увеличи търсенето на енергия за охлаждане в стотици хиляди домове и бизнеси. Такова свръх потребление е предпоставка за сериозно натоварване на електроенергийната система на страната, но отново подчертава ключовото значение на електроцентралите в комплекса Марица Изток за гарантиране сигурността на снабдяването с достъпна електроенергия от независими местни източници.
За първото полугодие на 2022 г. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е осигурила 12.3% от общо произведената в страната електрическа енергия - достатъчно да покрие средното потребление на над 1 300 000 български домакинства, или почти половината жители на страната.

„Нашата централа е важна част от електроенергийната система на България и това е изключителна отговорност. Продължаваме да работим за гарантиране на енергийната сигурност на страната в този период на сериозни предизвикателства не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Правим всичко необходимо да поддържаме съоръженията в отлично състояние, за да можем да продължим да работим ефективно и сигурно дори и в най-критичните месеци“, каза Александър Желев, главен инженер на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3".
На 20 юни 2022 г. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ започна годишния планов ремонт на мощностите си, без да спира производството си. Тази профилактика гарантира ефективната и безопасна работа на централата и през зимния сезон, когато натоварванията по традиция са по-големи заради ниските температури и високото потребление на електроенергия.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда средно 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда и безопасността на труда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

Коментари към новината

Още новини от Икономика