Новини от област Стара Загора и България

Почина д-р Богдана Димитрова - общественик и бивш председател на ОбС Стара Загора

2031 27/07/2022 16:00 Духовност Личности
Почина д-р Богдана Димитрова - общественик и бивш председател на ОбС Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

На 83-годишна възраст почина една от емблематичните личности на Стара Загора от годините на прехода - д-р Богдана Димитрова, председател на Общинския съвет в Стара Загора от 1999 до 2003 г.

Д-р Димитрова беше не само отличен лекар, но и човек с активна гражданска позиция, с подчертан афинитет към литературата, изкуството и културата.

Д-р Богдана Димитрова е родена на 14 май 1939 г. в Стара Загора. Средно образование завършва в Трето средно училище в родния си град, а висше – в Медицинска академия, София през 1964 г. Професионалната й кариера започва в Нова Загора в училищното здравеопазване.

Година по-късно се завръща в Стара Загора, където до 1972 г. е главен специалист по лечебно-профилактична дейност в Старозагорски окръг. От 1979 г. до 1994 г. е зам.-главен лекар на Първостепенна окръжна болница и ръководи Първа консултативна поликлиника. Ръководител е на екипа по създаване на Университетската болница и неин зам.-директор (1994-2000 г.)

Д-р Димитрова взема активно участие в обществения живот на Стара Загора. Учредител и дългогодишен председател е на Фондация „Пламък“, както и учредител, и член на ръководител на Фондация „Гео Милев“.

Ръководството на Община Стара Загора поднесе искрени съболезнования на семейството, близките и приятелите на д-р Димитрова.

Ето какво написаха в профила й във фейсбук нейните близки и приятели:

"Тази сутрин ни напусна д-р Богдана Димитрова. Отиде си без време, оставяйки близките и приятелите си в тъга и болка. С името й е свързано създаването на Университетската болница и поликлиниката към нея.

Дългогодишен общински съветник, председател на Общинския съвет в Стара Загора в мандат 1999-2003 година. Широко скроен човек с ярка гражданска позиция, диалогична, умееща да постига консенсус, да убеждава, да създава и преследва каузи, да увлича и да побеждава, деен общественик, щедър дарител… Трудностите не я сломяваха, от тях излизаше по-силна. Непоправим оптимист, който успяваше да вижда светлите страни на всичко.

Д-р Димитрова си тръгна в деня на св. Пантелеймон лечител, покровител на лекарите.
Ще я помним с усмивката и с готовността да бъде полезна - за всеки и за всички, с желанието хората да намират повече поводи за разбирателство, отколкото за раздели.
Бог да я прости!

Поклонението ще бъде на 29 юли, петък от 11.00 часа в храм „Св. Николай Чудотворец“ в Стара Загора.

Своите съболезнования към близките на д-р Димитрова изказва и екипът на Divident.EU.

Коментари към новината

Още новини от Духовност