Новини от област Стара Загора и България

Националният съвет реши: БСП ще предложи правителство с премиер Асен Василев

5399 26/07/2022 21:22 Политика Власт
Националният съвет реши: БСП ще предложи правителство с премиер Асен Василев
Divident.€U Divident.€U


Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че окончателното решение е да опитат да съставят кабинет. Това стана ясно в края на 4-часовото заседание на Националния съвет на партията, на което социалистите трябваше да вземат решение за съдбата на третия и последен мандат за реализиране на правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

"Открито, честно и прозрачно в последните седмици водихме преговори за съставяне на правителство, водени единствено от желанието да гарантираме стабилност на България и спокойствие на хората. През този период изработихме управленска и законодателна програма за следващите 6 месеца. Тя е ориентирана в следните сфери - продължаване на борбата с корупцията и кражбите; в програмата се съдържа антикорупционно законодателство, избор на КПКОНПИ и на Бойко Рашков за председател. Трета част е подкрепа на семействата и домакинствата в тежките месеци, които ни чакат, и четвъртата част е законите, които са необходими да се премат по Плана за възстановяване и устойчивост, за да гарантираме всички мерки през следващите години", посочи Нинова и уточни, че на Националния съвет на партията тази управленска програма е била подкрепена с голямо мнозинство - 96 „за”, 15 „въздържали се” и 2 „против”.

„Програмата влиза като проект за решение на Народното събрание с очакване да бъде подкрепена от институционално и отговорно мнозинство за стабилността на България. Ако програмата събере необходимото мнозинство от поне 121 депутати, на следващия ден внасяме кандидат за министър-председател. Той ще бъде Асен Василев”, обяви Корнелия Нинова.

Програмата е с хоризонт шест месеца - до декември 2022 г. В нея са отразени някои предложения на „Има такъв народ”. „Програмата е одобрена от ПП, ДБ и от депутатите на „БСП за България”, каза председателят на левицата и уточни, че все още трите партии не са провеждали разговори за министри.

Ако програмата не бъде подкрепена и не събере достатъчно мнозинство, БСП ще върне неизпълнен мандата на президента Румен Радев още на другия ден и отиваме на избори, обяви лидерът на партията. И допълни, че ще внесат и проект за решение за удължаване срока на работа на Народното събрание с оглед на напрегнатата ситуация и важните въпроси, които очакват разрешение.

"Не водим никакви пазарлъци, водими институционален разговор. Искаме най-накрая да наложим в политиката принципно, отговорно и държавническо отношение към правенето на политика. Без задкулисие. Ето, заставам пред българския народ и казвам, че ние положихме всички усилия да ви помогнем за следващите месеци. Диалог, разбирателство, аргументи, срещи. Положихме всички усилия. Резултатът е това", посочи още лидерът на БСП.

Коментари към новината

Още новини от Политика