Новини от област Стара Загора и България

БДЖ се похвали със счетоводна печалба за първи път от 10 години

3143 26/07/2022 19:00 Икономика Бизнес
БДЖ се похвали със счетоводна печалба за първи път от 10 години
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Група „Холдинг БДЖ“ ЕАД е на печалба за първи път от 10 години, като товарните превози отчитат 2,2 млн. лева оперативна печалба за 6-месечен период, съобщиха от Министерство на транспорта

Националният железопътен превозвач отчита увеличение на своите приходи за второ поредно тримесечие. За първите 6 месеца на годината счетоводната печалба на цялата група „Холдинг БДЖ“ ЕАД е в размер на 13 256 000 лева. Групата, която включва „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД, „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД и „Холдинг БДЖ“ ЕАД за първи път от 10 години излиза на печалба, посочват от транспортното министерство.

Това важи и самостоятелно за „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД, което към края на юни реализира счетоводна печалба от 6 904 000 млн. лева. След отчитане на ефекта от намалените инфраструктурни такси за дружеството, от присъщата му дейност се отчита положителен финансов резултат в размер на 2 201 000 лева.

Разчетите показват, че „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД са били на загуба за целия 10-годишен период от 2012 г. досега, посочват още от министерството.

По-високите приходи се дължат на повече изпълнени заявки за превоз на товари, както и на новите тарифи на компанията, които бяха актуализирани спрямо пазарните условия още в началото на годината. „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД отчита 34% увеличение на приходите от продадени карти и билети, спрямо същия период на миналата година. Паралелно с това, от януари, дружествата за пътнически и товарни превози са предприели мерки за оптимизация на разходите.

Коментари към новината

Още новини от Икономика