Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Две къщи и близо 6 дка тревни площи засегна пожарът в квартал "Лозенец"

Две къщи и близо 6 дка тревни площи засегна пожарът в квартал Лозенец
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Съществувала е реална опасност да изгорят около 4-5 къщи, които са били в близост до произшествието

Две къщи и 5,8 дка сухи треви и храсти са засегнати от пожара, който избухна вчера следобед в местността „Зайчева поляна“, съобщи за Divident.EU главен инспектор Злати Дрянов от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Стара Загора. Бедствието е било потушено от четири екипа на пожарната, в които са участвали 12 пожарникари.

Съществувала е реална опасност да изгорят около 4-5 къщи, които са били в близост до произшествието. Те са спасени  благодарение на бързата и адекватна намеса на пожарникарите.

Изгоряла е покривната конструкция на засегнатите къщи, както и цялото имущество на обитателите им. Хората от изгорелите домове ще бъдат настанени в общински жилища, съобщиха от община Стара Загора.

Днес предиобед на мястото на на проишествието пристигна полицейски екип. Очаквайте подробен репортаж за последствията от пожара и възможните версии за причиняването му.

50  пожара гасиха през изминалия уикенд от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Стара Загора. 29 от тях са избухнали в съботния ден. В събота наобед е имало едновременно 15 произшествия в областта.

В района на село Димовци, Гурково са горели сухи треви и храсти на метри от големи горски масиви. Благодарение на пожарникарите, огънят е загасен на време и не е успял да влезе в гората. В съботния ден е бил потушен и пожар в старозагорското село Сулица, който е засегнал покривна конструкция.

От началото на годината до момента в Старозагорски регион  има с  200 произшествия повече в сравнение със същия период на милата година, съобщават от Пожарната. Повишените температури, сухата тревна растителност допринасят за по-бързо им разпространение.

Най-тежкият пожар е този в Казанлък, избухнал на 19 юли. Там все  се води разследване за причините.

Във връзка с високите температури и опасната обстановка, от старозагорската Пожарна напомнят на гражданите няколко основни правила:   На първо място, да не изгаряме по никакъв поход суха, тревна растителност, да не изхвърляме незагасени фасове, както и други запалими материали. Забранено е паленето на  стърнища! Когато посещаваме горските територии, да спазваме правилата и да преминаваме с изправни автомобили.

Част от пожарите са причинени от искри, излезли от ауспуха на колата.

 

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред