Новини от област Стара Загора и България

Изпълнителният директор Янилин Павлов:

„Брикел“ ЕАД продава част от акциите си на американска компания

8914 22/07/2022 18:52 Икономика
Брикел  ЕАД продава част от акциите си на американска компания
Divident.€U Divident.€U

Подробности по сделката ще бъдат оповестени в началото на следващата седмица

Гълъбовската енергийна компания „Брикел“ ЕАД ще продаде част от акциите си на американска компания. Това съобщи в предаването „Лице в лице“ с водещ Цветанка Ризова“ по bTV изпълнителният директор на дружеството Янилин Павлов. Той посочи, че подробности по сделката ще станат ясни във вторник, другата седмица, като отказа да посочи точно колко процента от акциите на „Брикел“ ЕАД ще преминат в ръцете на американската компания, чието име също не беше споменато.

Янилин Павлов, изпълнителен директор на Брикел ЕАДСпоред Янилин Павлов целта на продажбата на акции от активите на „Брикел“ ЕАД е американската компания „да преведе предприятието през този преход“.

Той посочи сделката като отговор на въпроса на водещата, зададен вчера и от премиера в оставка Кирил Петков – кой е действителният собственик на „Брикел“ ЕАД. По информация на Петков това е Христо Ковачки.

Павлов отказа да назове името на собственика, като отговори, че в Търговския регистър пише кой е той.

В официалния сайт на „Брикел“ ЕАД пише, че собственик на дружеството е фирма „Калиста 2004“. Архивна статия на Banker.bg припомня, че Брикел ЕАД е продадена чрез търг през 2004 година на софийската фирма „Калиста-2004“ с едноличен собственик на капитала 22-годишната Ива Цветанова Цветкова. От тогава до днес обаче Брикел ЕАД сменя няколко пъти собственика си. Според сайта Bird.bg от 2019 г. до края на 2021 година в Търговския регистър като собственик е бил вписан 83-годишният британски гражданин Дейвид Фордъм, който предава собствеността през януари 2022 година на Рой Кенеди.

Янислав Павлов отрече екоминистърът Борислав Сандов да е бил спиран да влезе на територията на „Брикел“ преди седмица. „Той беше помолен да изчака няколко минути в административната сграда, за да дойдат служители, които да го разведат. Той обаче е казал, че ще изчака в колата си, след което е влязъл сам на територията на предприятието без предпазни средства„ Когато му предложих да го разведа из предприятието, той отказа и извика полиция“, посочи Павлов.

Според изпълнителния директор на „Брикел“ предприятието работи в рамките на екологичните норми и посочи среднодневните данни на запрашаване. Той потвърди, че заради ползването на въглища с високо съдържание на пепел предприятието не изглежда добре, но това не е повод то да бъде затворено. Павлов посочи, че се подготвя монтирането на допълнителни обезпрашителни вентилационни системи, които да оберат отделяния прах.

Затвори ли се „Брикел“, Гълъбово остава без парно, а Бобовдол, Сливен и други градове остават без доставки, предупреди изпълнителният директор на „Брикел“ ЕАД. От предприятието са изпратили предупредителни писма до своите клиенти, че има опасност да бъдат затворени и да не бъдат в състояние да изпълняват договорните си задължения.

Коментари към новината

Още новини от Икономика