Новини от област Стара Загора и България

Нова инвестиция

Оръжейният завод "Арсенал" инвестира 40 млн. лева във фотоволтаичен парк

5013 22/07/2022 14:41 Икономика Бизнес
Оръжейният завод Арсенал инвестира 40 млн. лева във фотоволтаичен парк
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Фотоволтаичният парк трябва да бъде изграден до пролетта

Оръжейният завод „Арсенал“ започва изграждането на фотоволтаичен парк с мощност 35 мегавата на територията на дружеството. Инвестицията е в размер на 40 млн. лева и е най-мащабната инвестиция в съоръжение през последните години, каза за Divident.EU финансовият директор на дружеството Янко Костадинов.

Очаква се фотоволтаичният парк да бъде изграден до пролетта на следващата година изцяло със собствени средства.
„Тази инвестиция ни осигурява преди всичко сигурност. Тя ни дава възможност да бъдем конкурентни на пазара. На този етап няма как да прогнозираме при сключване на договори с клиентите основните си разходи – за ток и за газ“, коментира Костадинов.
Той допълни, че след изграждането на фотоволтаичния парк, произведената от него електроенергия ще покрие през зимните месеци ноември, декември, януари и февруари нуждите на дружеството на 40%. През останалите месеци на годината той ще задоволява напълно нуждите от електроенергия на дружеството и дори ще се връща част от произведеното количество на свободния пазар.

През последните 25 години в „Арсенал“ са инвестирани над 300 млн. лева, съобщи Костадинов.
Финансовото състояние на дружеството е много добро, а сключените до момента договори гарантира финансовото ни състояние години напред, казва финансовият директор. Той допълва, че производството е обезпечено с необходимите суровини и материали, продължават инвестициите в подобряването на технологичното обезпечаване на индустриалната база.

В момента в „Арсенал“ работят 7000 души, като дружеството непрекъснато наема нови хора. „Трудно намираме работници, още повече, че безработицата в Стара Загора и Казанлък е едва 3-4 %", казва финансовият директор на дружеството.
От 1 август се увеличават за трети пъти заплатите на наетите на работа в дружеството, този път на заетите в материалното производство, където на практика има най-голям дефицит на работна ръка. Така средната заплата в „Арсенал“ става 1600-1700 лева.
От началото на годината имаше още 2 увеличения на възнагражденията на работещите в „Арсенал“ – през април и през май.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика