Новини от област Стара Загора и България

Национален фестивал обедини етносите в Мъглиж за шести пореден път

9638 17/07/2022 13:00 Култура Сцени
Национален фестивал обедини етносите в Мъглиж за шести пореден път
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Националното събитие "Еднакви в различното" събра в подбалканския град етноси от всички краища на страната

Площад "Трети март" в центъра на Мъглиж се оказа пресечна точка на различните етноси, живеещи в общината и на запазените техни обичаи в различните краища на България. Обедини ги една станала вече традиция инициатива на общинското ръководство - Националния фестивал на етносите "Еднакви в различното", който се проведе за шести пореден път.

Жителите и гостите живописното градче видяха пъстра палитра от песни, танци и фолклорни традиции и носии на различните етноси. На щанда „Бабината кухня“ посетителите имаха възможността да се срещнат с културата и да опитат домашната кухня и специалитети на българи, каракачани и роми, живеещи на територията на община Мъглиж.

Бяха представени обредни хлябове и ястия. Организаторите, от местната администрация и Народно читалище „Пробуда- 1869“ бяха подготвили и улица на занаятите „От ръцете на майстора“.

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета Душо Гавазов и него взеха участие над 200 изпълнители от 29 състава от цялата страна. Ето какво каза и самият градоначалник във Фейсбук:

"Когато бях студент по медицина изключително актуална и ,,жива" сред екзаминаторите по биология, беше темата за коацерватната капка на акад. Опарин. С две думи, теорията бе, че от една капка са възникнали аминокиселини, много, различни, после амебите, чехълчетата и така, все нови и разнообразни форми се появявали и изчезвали, но Природата не спирала да създава все нови и нови в своето разнообразие форми на живот. И така 700 млн години, Природата на принципа „проба-грешка“ опитвала, създавала, развивала или унищожавала милиони, ако не и милиарди разнообразия.

Затова вече няколко години в Мъглиж се провежда ежегодно фестивал на различните етноси под надслов: „Еднакви в различното“. Различни по етнос, тен на кожата, майчин език, традиции и обичаи, но еднакви в мечтите си, стремежите си, радостта и мъките и най-вече обединени от Българщината!

И преди два дни отново го доказахме. В Мъглиж, където стотици хора от различни етноси и от цялата страна се събраха, за да се радват заедно на своите различия, да ги оценят и се потопят в тях , за да потвърдят безсмъртните думи на Балзак: „Вселената, това е разнообразие в единството“.

Представители от цялата област и страната се събраха в Мъглиж и се наслаждаваха на български хора, кукерски танци, цигански сватбени традиции, каракачански носии и ястия, характерни за всеки етнос.

Единствено краткото време не разреши да има и щанд на Кралство Испания, които проявиха интерес към Фестивала, но не успяха да организират представяне на техните традиции и обичаи.

В Събота, в Мъглиж, цигани играеха български хора, кукери се забавляваха с ромския оркестър, каракчани се редяха за цигански домашни деликатеси. И всички бяха различни, но бяха заедно. Едно цяло.

Всички бяха Мъглиж. В забавата, танците, песните, запознанствата.

Различните етноси не се мразеха, а бяха заедно!

Единственото, което нямаше...,бе Депутат!Различен от всички!"

Уви, явно там, в Парламента, различни няма!

Коментари към новината

Още новини от Култура