Новини от област Стара Загора и България

Разкриха запазена гробница на близо 2000 години около центъра на Стара Загора

Разкриха запазена гробница на близо 2000 години около центъра на Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Гробница и светилище на раннохристиянски мъченик на около 2000 години беше разкрита днес при разкопките на мащабния ВиК проект за подмяна на водопроводите в Стара Загора.

Находката е южно от парк “Зеления клин”. Находката е уникална за Стара Загора, предстои подробно проучване и изработването на проект за оформяне на пространството около гробницата за посетители. На мястото ще има денонощна охрана, съобщи кметът на общината Живко Тодоров, който лично присъства на разкриването на гробницата заедно със заместник-кмета по културата Милена Желева.

Тук беше и директорът на Регионалния исторически музей в Стара загора, под чието ръководство вървят проучванията на археологическите находки по трасетата на ВиК ремонта. Според археолозите в гробницата са разположени радиално разположени ниши с дълбочина около три метра, в които са били положени трима мъртъвци. Между гробовете има няколко по-малки ниши, за които се предполага, че са част от антично гробно съоръжение.

Находката е част от източния некропол на древния римски град Августа Траяна. Една от версиите на старозагорските археолози е, че около II-ри век след Христа в гробовете са били погребани раннохристиянски мъченици или че поне един от тях е бил такъв. За това подсказва издигнатото по-късно до гробницата светилище - мартириум. Според Петър Калчев за първи път в историята такъв мартириум е бил открит над гроба на Христос.

"Ще последва реставрация, консервация и социализация на този уникален обект, построен преди около 2000 години", каза зам.кметът Милена Желева. Тя беше категорична, че съществуващата в момента на това място улица няма да бъде възстановена. "Вместо нея направим всичко възможно успешно да съжителстват археологическият обект, паркът и съвременните удобства на инфраструктуратa", посочи Желева.

Коментари към новината

Още новини от Общество