Новини от област Стара Загора и България

Почина големият творец на Чирпан - художникът и скулптор Владимир Кондарев

8406 20/07/2022 11:23 Духовност Личности
Почина големият творец на Чирпан - художникът и скулптор Владимир Кондарев
Divident.€U Divident.€U

Един от знаковите съвременни творци на Чирпан и на България - художникът и скулптор Владимир Кондарев, вече не е между нас. Без време, само на 63 години, той ни напусна и ние скърбим за изключителния скулптор, художник и общественик, заедно с неговите близки.

Това написаха вместо последно сбогом с Владо Кондарев неговите приятели от Община Чирпан и добавиха:

"Трудно се намират думи, с които да изкажем болката си за тежката загуба. Чирпан и Изкуството обедняха с един невероятен талант, който извайваше историята на града ни със своите картини и скулптури.
Любовта му към родния град е въплътена в множество, сътворени от него творби, носещи благословия и мъдрост и го нареждат в съкровищницата на българската култура.

До сетния си дъх участваше активно в културния живот на община Чирпан.

Сбогуването с Владимир Кондарев ще се състои на 21 юли 2022 г. от 11.00 ч. в параклиса на гробищен парк Чирпан.
Дълбок поклон! Вечна памет!

***
Владимир Кондарев, нежен и мечтателен романтик и лирик, който твореше в широкия спектър на художествените жанрове – живопис, графика, илюстрация и скулптура.

Роден и на 29 март 1959 г. в Чирпан. Завършва „Скулптора” в Художествената гимназия в Казанлък. Специализира скулптура в Художествената академия в София.

Впоследствие проявява траен творчески интерес към рисунката и живописта, които оформят неговия портрет на художник и до днес с неотразимия му авторски почерк и стил.

От 1988 г. е главен уредник в Чирпанската художествена галерия „Георги Данчов – Зографина”. Автор е на множество самостоятелни изложби. Участвал е в десетки общи изложби и пленери в страната, илюстрирал е десетки стихосбирки и белетристични текстове.

Коментари към новината

Още новини от Духовност