Новини от област Стара Загора и България

Премиерът Петков направи проверка в "Брикел" и поиска данни кой е собственикът

Премиерът Петков направи проверка в  Брикел и поиска данни кой е собственикът
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

„Днес ТЕЦ «Брикел» работеше на 20% от капацитета си и отчете 15 пъти по-голямо от допустимото замърсяване на въздуха. А при норма на фините прахови частици 50 мкг/м3, днес стойността им беше 1367 мкг/м3“.
Това написа в социалните мрежи премиерът Кирил Петков след посещението си в „Брикел“.

Той подчерта, че това са крайно обезпокоителни факти, които е установил лично на изненадваща проверка на ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово заедно с вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов и представители на редица институции, ангажирани в опазване на околната среда у нас.

„Самият факт, че се налага да правим изненадващи проверки за качеството на въздуха, което получават хората в Гълъбово, след десетки пренебрегнати сигнали на граждани, след 51 наказателни постановления към «Брикел» през последните шест години и след явен саботаж към усилията ни да решим проблема, показва до каква степен бившите управляващи са защитавали интерес, който няма нищо общо с обществения“, отбелязва премиерът в оставка.

Той настоява за спешни доклади и бърза реакция от всички институции, както и за доклад от ДАНС във връзка с действителната собственост на „Брикел“, за да бъде потърсена отговорност и да се отстранят вредните влияния върху здравето на гражданите. Това е по-важно от всички частни интереси с дългогодишен политически чадър, допълва той.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика