Новини от област Стара Загора и България

Македонските депутати одобриха "френското предложение" за ЕС

4574 16/07/2022 15:14 Политика Власт
Македонските депутати одобриха френското предложение за ЕС
Divident.€U Divident.€U

С 68 гласа "за" Събранието на Република Северна Македония одобри проекто-заключения, с които дава мандата на правителството на Димитър Ковачевски да преговаря в рамките на т.н. "френско предложение", съобщи БНТ.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ напусна залата преди гласуването. Предложенията минаха с гласовете на управляващите СДСМ и албанските партии от управляващата коалиция и опозицията.

Депутатите задължиха правителството, външното министерство и преговорния екип в разговорите с ЕС да се придържа стриктно към условието за зачитане на езиковите, идентичностни, исторически и културни особености на македонския народ като точки, по които не се преговаря с ЕС.

На гласуването в залата присъстваха посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър. Оттук нататък София и Скопие трябва да подпишат двустранен Протокол по чл. 12-и от Договора за приятелство и добросъседство с конкретни мерки и срокове за изпълнение на договореностите по историческите въпроси между двете страни, мерки срещу говора на омразата и др.

Протоколът ще бъде част от Преговорната рамка чрез директна препратка и от неговото изпълнение ще зависи прогреса на Скопие в преговорите. Ще бъдат свикани две междуправителствени конференции - една политическа и втора, която ще бъде същинското начало на преговори.

Между двете Скопие трябва да промени Конституцията си и да впише българите наравно с останалите части от народи.

Коментари към новината

Още новини от Политика