Новини от област Стара Загора и България

Тракийският университет е българският представител в мрежата на университетите в Европа

Тракийският университет е българският представител в мрежата на университетите в Европа
Divident.€U Divident.€U

След проведената в Брюксел първа среща на върха по инициатива на българския комисар Мария Габриел стана ясно, че Тракийският университет в Стара Загора е представителят на България в
новосъздадената мрежа от иновативни висши учебни заведения.

Мащабното събитие събра над 1000 представители на академичните среди от Стария континент, университетските алианси, изследователи от държавния и частния сектор.

По предложение на МОН от България бяха номинирани четири университета - Технически университет София, Медицински университет Пловдив, Русенски университет и Тракийски университет Стара Загора. Екипът на комисар Мария Габриел избра и официално присъедини Тракийския университет към Европейската университетска мрежа от иновативни висши учебни заведения.

Мария Габриел определи целите на мрежата така: "С Мрежата ще осигурим подкрепа за създаване на инкубатори във висшите учебни заведения в тясна връзка с предприемаческия сектор. Ще организираме ежегодно изложение на талантите.

И сега в Европа има университети с такива инкубатори. Важно е те да си сътрудничат в мрежата от университети, за да се създаде критична маса от висши учебни заведения, допринасяща за изграждането на европейска иновационна екосистема. Искаме Европа да има необходимия резерв от таланти, за да бъде лидер в новата вълна високотехнологични иновации".

Припомняме, че още по време на участието си в Стара Загора в Дните на науката и иновациите, организирани от Тракийския университет, еврокомисарят Мария Габриел сподели своята убеденост, че  университетът ще бъде сред най-активните участници в европейския алианс на университетите, които ще разполагат с 1,1 милиард евро до 2027 г., за изграждането на силна връзка между висшето образование и иновациите.

Текст: Стоянка ПаСТЪРМОВА

Коментари към новината

Още новини от Образование