Новини от област Стара Загора и България

В Бургас

Откриват изложба с 50 подбрани оригинални творби на Пикасо

7500 13/07/2022 14:32 Култура Изложби
Откриват изложба с 50 подбрани оригинални творби на Пикасо
Divident.€U Divident.€U

Жителите и гостите на Бургас ще имат удоволствието да се докоснат до изкуството и таланта на един от най-знаменитите творци на XX век – Пабло Пикасо. Интересните експонати са подредени в КЦ „Морско казино” и са част от изложбата “347 Suite”. Това е най-голямата серия офорти на гениалния майстор.

“347 Suite” ще представи 50 селектирани произведения, които ще могат да се видят от утре, 14 юли /четвъртък/, от 19.00 часа. Експозицията се организира от Община Бургас, в партньорство с Музея за изкуство и история в Женева.

Община Бургас ще направи жест към всички посетители, решили да се насладят на експозицията в първия ѝ ден – тогава входът ще бъде свободен! На място ще има направена допълнителна организация, а ученици от художествените специалности „Сценичен костюм” и „Рекламна графика” към НУМСИ „Панчо Владигеров” ще влязат в ролята на музейни служители и ще запознават гостите с интересни факти от биографията на художника и гостуващата изложба.

Изложбата „347 Suite“ представлява най-голямата серия от офорти на Пикасо. Нейните куратори са Марк-Оливие Уолър – директор на женевския музей, и Стефан Стоянов – галерист и куратор, който работи с най-известните представители в света на съвременното изкуство.

Художествените твобри са създадени от Пабло Пикасо между 16 март и 5 октомври 1968 година, със сътрудничеството на майсторите печатари Алдо и Пиеро Кромелинк. Пикасо не е дал име на поредицата, но я е посветил на своя приятел – поета Джейми Сабартес.

Експозицията „347 Suite“ ще работи без почивен ден до края на лятото. Билетите са на цена от 7 лв. Учениците, студентите и пенсионерите ще заплащат по 5 лв. Ще има отстъпка за групово посещение от поне 10 души – по 5 лв. на човек. Децата до 7 години и хора с увреждания ще влизат безплатно.

* За доброто настроение на гостите по време на официалното откриване ще се погрижат музикантите от “FromAroundCollective” (Стела Михайлова – вокал, Михаил Михайлов – китара, Неделчо Нинов – тромбон, Марина Михайлова – саксофон, Теодор Тошков – барабани). Te се срещат в Музикалнта консерватория в Грюнингер, Холандия, обединени от любовта към джаза.

Коментари към новината

Още новини от Култура