Новини от област Стара Загора и България

Старозагорските социалисти преизбраха Валентина Бонева за председател на БСП - Стара Загора

968 07/03/2020 20:37 Политика Опозиция
Старозагорските социалисти преизбраха Валентина Бонева за председател на БСП - Стара Загора
Стоян СТРАТИЕВ Стоян СТРАТИЕВ

Валентина Бонева беше преизбрана за нов мандат по време на 49-тата отчетно-изборна конференция на общинската организация на БСП в Стара Загора. Въпреки че подаде оставка от поста след загубата на кметските избори през есента на 2019 г., Валентина Бонева събра най-много гласове – 80, от имащите право на глас 131 делегати на конференцията, присъствали в залата на РБ „Захарий Княжески“. На второ място остана Борис Боричев, който събра 37 гласа.

Валентина БоневаКонференцията започна тази сутрин в 9 ч. и приключи след близо 10-часов изборен маратон. В началото издигнатите кандидати бяха 12, но 6 от тях си направиха отвод още със старта на процедурата за избор на нов председател на партията. Отказалите се бяха проф. Бойчо Биволарски, проф. Иван Върляков, Иван Митров, Иван Кралев, Неделчо Маринов и Галина Господинова.

„Призовах Валя Бонева - двамата с нея заедно да направим отвод на кандидатурите си, за да дадем път на младите хора в БСП, но тя не прие предложението ми“, коментира след избора проф. Бойчо Биволарски. Според него в БСП има десетки млади хора, които биха могли да влеят своята младежка енергия в ръководството на организацията и да постигнат по-добри резултати, а по-старите само да им помагат.

Новият-стар председател Валентина Бонева коментира след преизбирането си за Divident.EU, че през новия й мандат като председател на партийната организация ще бъде дадено поле за изява на всички хора, особено на младите:

„Получи се една наистина добра конференция, много различна от предишните, с много позитивно излъчване, различна като дух. По време на дебатите всички говорихме за промяната и че тази промяна я правим всички заедно. Това, за което аз ще работя като председател на общинското ръководство на БСП-Стара Загора е да възложим отговорности и работа на младите хора в партията, да им дадем възможност да добият опит и да се докажат. Това ще помогне за утвърждаването им както в организацията, така и в обществения живот на Стара Загора. Винаги ще разчитат на моята подкрепа! Показателен факт е, че в новия състав на Общинския партиен съвет на БСП бяха избрани много млади хора. Убедена съм, че с тяхната енергия и позитивни идеи ще разгърнем истинския потенциал на общинската организация и това ще бъде един много успешен мандат за БСП - Стара Загора“, каза Валентина Бонева.

131 делегати гласуваха 41-членен състав на Общински партиен съвет и 9-членна Общинска контролна комисия с председател Корнелия Атанасова. Делегатите за 50-ия Конгрес са 13. Конференцията изслуша и прие отчетите на депутатите Драгомир Стойнев и Георги Гьоков за активната им дейност им в 44-то Народно събрание.

Конференцията възложи на Групата общински съветници да работи като силна опозиция и да упражнява контрол върху местната власт, да решават наболели проблеми на жителите, да отстояват реална лява политика в интерес на всички граждани и др. Съветници, депутати и партийният съвет да следят развитието на процесите в Минно-енергийния комплекс „Марица изток” и да реагират своевременно.

Още от понеделник в БСП-Стара Загора започва организация за прекия избор на председател на БСП, който ще се проведе на 26 април.

Коментари към новината

Още новини от Политика