Новини от област Стара Загора и България

ГЕРБ - СДС: Напълно реално е през есента в България да има газова криза

8315 05/07/2022 15:08 Политика Опозиция
ГЕРБ - СДС: Напълно реално е през есента в България да има газова криза
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

С близо 1 млрд. лева са намалени средствата за България по Плана за възстановяване, съобщиха депутатите

Напълно реално е през есента в България да има газова криза. Това казаха на пресконференция старозагорските депутати от ГЕРБ – СДС.
„Двата кораба, които трябваше да дойдат от САЩ , не е ясно къде са. Нямаме информация, проведе се засекретено заседание. Ако предположим, че са разтоварили корабите, според нашите експерти тези количества са за  два месеца“, каза Красимир Вълчев.
„Неразумно е, когато нямаш алтернатива да предприемаш крайни действия. Ние трябва да постигнем колкото се може по-голяма енергийна независимост, но тя изисква време“, допълни той.
Маноил Манев изрази съмнение, че в момента България ползва на 100% азерски газ.

Редица частни проекти в България се препроектират, за да са по-малко зависими от газа. Тези бизнеси обаче стават силно зависими от ел. енергията, което също не е добре, коментираха депутатите.
С близо 1 млрд.евро ще бъдат намалени средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, каза Вълчев. Според него това се дължи на забавянето на плана.
Остава и риска да не изпълним т.нар. междинна цел, да нямаме процент на усвоените средства и да загубим допълнителни средства. Имаме и обвързаност с документи, като един от тях е пътната карта за декарбонизация, която предвижда рязко намаляване през 2025 г. емисиите на въглероден двуокис. Управляващите са избрали централите да работят само през зимата, каза Вълчев.

Според депутатите от ГЕРБ – СДС , в рамките на този парламент потенциалът за създаване на стабилно , работещо правителство на това НС е изчерпан.
От партията не са подкрепили бюджета в първоначалния му вид, защото според тях той е вреден за България и не води до пресичане на инфлацията.

Според депутатите най-добрата социална политика е  да се подкрепи с компенсации бизнеса, а това го е нямало в актуализацията на бюджета на правителството.
Сметката по бюджета не излиза с 7 млрд.600 млн. лева - толкова е дефицита, който управляващите гласуваха в Закона за държавния бюджет, посочи Вълчев.
Извоюваните компенсации за българския бизнес ще му позволят да остане конкурентен , ще пресече инфлацията, смятат депутатите.

От партията са предложили увеличаване на средства за редица сектори – със 150 млн.лева за предучилищно и училищно образование, 27 млн. лева за висше образование.
Благодарение на актуализацията на бюджета ще бъдат увеличени заплатите на служителите в МВР с 20%, съобщи Маноил Манев.

На първо четен гласувахме против приемане на Закона за актуализация на бюджета на ДОО, защото не стана ясно от къде ще бъдат финансиран увеличения размер на пенсиите, обясни Илиана Жекова. С така гласувания бюджет през следващата година трябва да се трансферират средства към ДОО в размер на 3, 4 млрд. лева, а през 2024 г още над 4 млрд. лева, допълни тя.

Коментари към новината

Още новини от Политика